АКТУЕЛНО:

Патријарх Иринеј: Једини договор који СПЦ прихвата јесте онај у којем су Косово и Метохија у саставу Србије – то је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило

Једини договор који Српска православна црква прихвата јесте онај у којем су Косово и Метохија у саставу Србије”, рекао је за портал Нова.рс патријарх Српске православне цркве Иринеј, коментаришући преговоре који су се претходних дана одвијали између Београда и Приштине.

“То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увек се упознајемо са материјом”, рекао је за наш портал поглавар СПЦ, додајући да, уколико уследи позив, они ће се укључити у преговоре око Косова.

“Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Косова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора”, рекао је Иринеј.

Према његовим речима представници СПЦ чекају да чују како гласи изворни договор, те он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба.

“То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа”, поручио је за Нова.рс патријарх Иринеј.

Подсетимо, претходних недељу дана су интезивирани разговори између Београда и Приштине о нормализацији односа. Прва рудна разговора одржана је у Вашингтону,  где су председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти парафирали “историјски споразум” о побољшању економских односа, чијем је потписивању присуствовао и председник најмоћније државе света Доналд Трамп. Након тога, уследили су бриселски разговори на којем су, поред Вучића и Хотија, били високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

(НоваС)

Нема коментара

Напишите коментар