Патријарх Порфирије: Манастир Милошевац мјесто народног обнављања

Његова свестост патријарх Порфирије поручио је да Манастир Милошевац, у којем је данас служио прву Свету архијерејску литургију, треба да буде мјесто свеукупног црквеног, вјерског и народног обнављања.

Патријарх Порфирије је указао да Срби као народ итекако имају разлога да превазилазе своје парцијалне интересе и изграђују јединство у свему ономе што је неопходно за све.

“Други ће нас гледати и поштовати у мери у којој ми себе поштујемо”, истакао је патријарх Порфирије у бесједи након литургије.

Он је додао да је потпуно сигуран да ће ово мјесто бити мјесто сабирања и преиспитивања себе и као појединаца и као заједнице, а онда мјесто молитве, јер “без вјере православне и молитве нисмо оно што треба да будемо”.

“За сваку врсту идентитета основни, фундаментални је духовни идентитет. Учите своју децу православној вери, јер кад их научите, све остало ће засигурно знати. Знаће ко су и шта су, знаће да поштују и цене и развијају своје, знаће да поштују и прихватају друго, знаће да граде јединство са свима, а и знаће ко су и шта су и неће дозволити да то што је њихово било ко на било који начин одузме”, рекао је патријарх Профирије.

Он је истакао да је свима који долазе у Републику Српску велики благослов, утјеха и снага када се сусретну са живом, чистом и једноставном апостолском вјером.

“Ваша вера је таква да све нас чини да се осећамо да можемо урадити не својим моћима, него баш том чистом вером и љубављу вашом много више него што бисмо могли као обични људи, па чак и онда када употребимо све силе овога света”, рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао да је потврда, свједок и свједочанство да је то тачно и манастир Милошевац који се диже.

Патријарх Порфирије је подсјетио да су манастире Милошевац, Осовица и Ступље у Епархији бањалучкој прије 300 година порушиле османлије и да је требало да дође време да се те светиње обнове и буду истински духовни украс читавог православног свијета, па и шире од православља.

“Оне нама треба да буду чврст темељ и извор снаге и место окупљања и свог унутрашњег обнављања”, поручио је патријарх Порфирије.

Он истакао да ће нас ове светиње обнављати да будемо истински снажни и јаки, сведочећи истинске вриједности јеванђељске које неће овај свијет.

“Неће овај свет ред Господњи – љуби ближњега свог као самог себе, а то значи све људе, него хоће правило које гласи – циљ оправдава средства”, рекао је патријарх српски Порфирије.

Он је додао да се радује што је данас овдје у овој светињи за коју је сигуран да “неће бити само зидови којима се поносимо и у које долазамо туристички да бисмо правили фотографије”.

“То ће бити место у које ћемо скромно и скрушено од данас долазити да би се на коленима молили Господу да нам благодаћу својом укаже ко смо на тамну страну нашег бића да бисмо је се ослобађали и одагнавали од себе и да бисмо се као појединци обнављали”, рекао је патријарх Порфирије.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар