Перишић: Очекујем интензивирање процеса тражења несталих лица

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић очекује да ће у наредном периоду бити интензивиран процес тражења несталих у БиХ, који је, због пандемије вируса корона, био у потпуном застоју.

„Очекујем интензивирање тужилачких наредби када је ријеч о процесу ексхумација и идентификација српских жртава рата и много боље резултате у процесу тражења несталих Срба“, изјавио је Перишић Срни.

Он је навео да, због пандемије вируса корона, раније није било тужилачких одлука, а самим тим ни ексхумација јер је било ограничено кретање истражитеља на терену у погледу сакупљања и провјере информација о несталим лицима.

Говорећи о дугогодишњем застоју у процесу идентификације ексхумираних посмртних остатака више од 600 лица у три спомен-костурнице у Републици Српској – Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву, Перишић је напоменуо да постоје сумње да се у спомен-костурницама и мртвачницама у Српској налази велики број погрешно идентификованих лица класичном методом.

„Радићемо кампању узимања крвних узорака од чланова породица како би се овај проблем ријешио“, истакао је Перишић.

Он је рекао да ће се идентификације радити искључиво према налогу тужилаштва, и то у случајевима гдје постоје поуздане индиције да је раније дошло до погрешне идентификације класичном методом и уз обавезну сагласност чланова породице.

Република Српска још трага за око 1.660 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској и даље налазе посмртни остаци више од 600 неидентификованих лица.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар