Радомиру Ратку Дмитровићу

Писмо Миодрага Линте главном и одговорном уреднику Вечерњих новости Радомиру Ратку Дмитровићу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је 2. фебруара 2017. године писмо главном и одговорном уреднику „Вечерњих новости“ Радомиру Ратку Дмитровићу поводом чињенице да су се Вечерње новости отворено и тенденциозно сврстале на страну Саве Штрпца у његовој прљавој кампањи против Миодрага Линте. Писмо је упућено на мејлове Радомира Ратка Дмитровића, редакције Вечерњих новости и уредника рубрике Писма.

Посљедњих недеља у новинама чији сте главни и одговорни уредник водила се жестока полемика око афере „Чикашки процес“. Не сумњам да сте као одговорно лице били не само добро упознати са њеним током, већ сте је у највећој мјери креирали.

Такву тенденцију показали сте најприје објављивањем текстова појединаца које ни једном речју нисам поменуо нити имају директне везе са срамном и понижавајућом нагодбом која је уз помоћ „Веритаса“ скоплљена у Чикагу, а којом су оштећени сви Крајишници протјерани у вријеме злочиначке акције „Олуја“. Појединци који нису активно учествовали у овом процесу добили су простор у новинама које уређујете са јасним циљем, а то је да облате и омаловаже моје име.

Ријеч је о тексту Милорада Кураице насловљеног „Да ли је седење на две столице сукоб интереса“ објављеног 15. децембра 2016. године и два текста Николе Копца: први је насловљен „Други ти тужи непријатеља а теби долари падају с неба“ и објављен 8. децембра 2016. године а други је насловљен „Код мене је човек увек изнад интереса“ и објављен 21. децембра 2016. године.

Читаоци који су пратили полемику нису имали дилему да су се „Вечерње новости“ ставиле у службу прљаве кампање коју предводи Саво Штрбац. Mеђутим, поштујући принцип демократије и потпуне слободе медија сматрао сам да, док год се поштује моје право на одговор да је увођење у полемику Штрпчевих дрвених адвоката прихватљиво. Међутим злонамјерна уређивачка тенденција је била све очигледнија.

Одговор Милораду Кураици под насловом „Штрпчеви пијуни замагљују чикашку превару“ који сам послао редакцији Вечерњих новости 21. децембра 2016. године није објављен уопште, док је одговор Сави Штрпцу насловљен „Штрпца сада бране дрвени адвокати“ објављеног 24. децембра 2016. године драматично скраћен. На тај начин остао сам оштећен, док је јавност је остала ускраћена за неке аргументе из текста који сам по обиму у потпуности прилагодио дужини претходног писма Саве Штрпца.

Такође, примjетно је и да на порталу Вечерњих новости никад није објављен мој одговор на први памфлетски текст Николе Копца под насловом „Да ли Кобац може да погледа у очи радницима „“Петровца““ који је објављен у штампаном издању 24. децембра 2016. године. Али ту није крај тенденциозном креирању ове полемике.

Дана 22. јануара 2017. године послао сам редакцији мој одговор под насловом „Кобац, одакле ти новац“ на његов други памфлетски текст. Текст који је под тим насловом објављен у „Вечерњим новостима“ потпуно је обесмишљен. Сведен је на неколико питања објављених у првом писму, док су све нове чињенице и нова питања из текста у потпуности избачена. Одмах потом објављен је клеветнички одговор Николе Копца који је објављен 27. јануара 2017. године под насловом „Миодрага Линту прогања новац“.

Тенденциозни уређивачки тренд највидљивије је приказан на крају трећег памфлетског текста Саве Штрпца под насловом „Увреда је поредити „Веритас“ и Линту“ који је објављен у Вечерњим новостима 11. јануара 2017. године. Наиме, ту стоји уредничка напомена „Полемика између Саве Штрпца и Миодрага Линте овим текстом је завршена“. Тиме је ваљда по први пут у историји српског новинарства ускраћено да се чује друга страна и да полемику закључује онај који је и отпочео. Подсјетићу, да сам ја само одговарао на прљаву кампању које су започели Саво Штрбац и његови дрвени адвокати Никола Кобац и Милорад Кураица.

Због тога имам морално и законско право да захтјевам од „Вечерњих новости“ да објаве моје одговоре. Упркос томе, читаоци „Вечерњих новости“ до данас нису имали прилику да прочитају одговор који сам 22. јануара 2017. године упутио  под насловом „Докле Штрбац мисли да може да се руга Србији и Крајишницима?“ на горе наведени трећи памфлетски текст Саве Штрпца.

Због свега наведеног јасно је да сте као главни уредник ускраћивањем права на одговор грубо прекршили члан 83. Закона о јавном информисању. Очекујем да у најкраћем временском року буду објављени моји одговори Милораду Кураици и Сави Штрпцу, као и нецензурисана верзија одговора под насловом „Кобац, одакле ти новац“. Такође, очекујем да на порталу „Вечерњих новости“ буде објављен мој одговор на први памфлетски текст Николе Копца под насловом „Да ли Кобац може да погледа у очи радницима „“Петровца““ који је објављен у штампаном издању 24. децембра 2016. године.

На тај начин избјегли бисте одговорност за грубо кршење члана 83. Закона о јавном информисању. Крајишници који су годинама обмањивани, данас добро знају коју је срамну улогу Саво Штрбац имао у афери „Чикашки процес“. Сада се многи од њих питају и каква је улога Радомира Ратка Дмитровића у покушају да од „Вечерњих новости“ направи службено гласило приватне фирме Саве Штрпца, регистровано под називом „Веритас“.

Предсједник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар