Почела обнова храма Светог архангела Михаила у Отишићу

Почела је обнова храма Светог архангела Михаила у српском селу Отишић у Далмацији за коју је прикупљено око 150.000 КМ.

Ријеч је о обнови парохијског дома и храма који датира из 1889. године.

До сада је урађен кров, постављена столарија и купљен дио намјештаја за парохијски дом.

Покретачи акције истичу да ће настојати да до храмовне славе – Аранђеловдана у парохијски дом буде уведена струја, али и да се на храму ријеши проблем влаге, док ће највеће улагање бити потребно за израду иконостаса.

– Иконе из храма су нестале у ратном вихору. У новембру ћемо почети осликавање иконостаса у барокном стилу, какав је и био. То је најзначајније улагање јер иконостас треба да краси наш храм – навели су из Одбора за обнову храма.

Комплетна обнова се води уз благослов епископа далматинског Никодима, а до сада је за ове намјене прикупљено 150.000 КМ, захваљујући приложницима из цијелог свијета.

– Храм је добио дар-цјеливаоницу за икону од Славенка Крунића и Сандре Зечевић – кажу у Одбору.

Иницијатори обнове апелују да се сви људи доброг срца, те институције из Србије и Републике Српске одазову њиховом позиву за помоћ. Донације се уплаћују на девизни рачун са назнаком „За обнову храма и парохијског дома у Отишићу“.

Власник рачуна је Српска православна црква у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, ОIB 66548359378, IBAN: ХР9824020061100461518, а SWIFT: ЕSBCHR22.

Српско село Отишић је смјештено између Врлике и Сиња, подно планине Свилаје на југоистоку и акумулационог језера Перуча на сјевероистоку.

Заузимајући простор површине 51 километар квадратни са 13 заселака и 1.200 становника прије рата, било је највеће село сињске општине. Његовим ободом протеже се магистрални пут Книн-Врлика-Сињ-Сплит.

Данас у овом српском селу живи свега неколико десетина житеља који вјерују да ће се у њихов завичај вратити живот са поруком да је обнова духовности заправо обнова живота у Далмацији.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар