АКТУЕЛНО:

Подивљале цркве

Након правне битке која је трајала више од 20 година, Фата Орловић из Коњевић Поља у БиХ напокон је добила задовољштину. У листопаду 2019. Еуропски суд за људска права донио је правомоћну пресуду према којој се бесправно саграђена православна црква на њеном имању има уклонити, а држава јој је дужна исплатити одштету у износу од 5.000 еура. Прије неколико дана црква је напокон уклоњена.

Док се о бесправно саграђеној цркви у БиХ писало на све стране, а у Коњевић Поље годинама стизале новинарске екипе, подупирући Фатину битку за правду, о католичкој цркви у Доњој Бачуги изграђеној 1997. на земљишту повратника Стевана и Миље Слијепчевић писале су у више наврата једино Новости и једне дневне новине. Проблем обитељи Слијепчевић није стигао до полиције и опћинског тужилаштва, а камоли до Европског суда за људска права.

Миља и Стеван остали су усамљени у борби за правду, а након понижења које су доживјели од бискупа Сисачке бискупије Владе Кошића, који им је нудио неколико тисућа куна да о томе зашуте, од свега су одустали. На крају је потрес на Банији ријешио проблем дивље градње, али је донио и нове. Црква се опасно нагнула и испуцала, кућа Слијепчевића добила је црвену наљепницу, а Миља и Стеван пресељени су у контејнерско насеље у Петрињи. Убрзо је Стеван умро, а Миља самује и болује у контејнеру, чекајући обнову куће. Прије мјесец дана цркву су стројеви срушили до темеља и сав материјал је одвезен у непознатом правцу. Ни данас се не зна тко је то учинио. У Граду Петрињи немају појма да је црква срушена, а у Сисачкој бискупији нијечу сваку повезаност.

Обје бесправно саграђене цркве, једна католичка и једна православна, на крају су срушене. Једна по сили закона и на темељу правног поступка, друга по сили земљотреса. Посјетили смо Миљу Слијепчевић у контејнерском насељу.

– Нитко нам није хтио помоћи, а новаца за суд и адвокате нисмо имали. Ваше новине бадава су писале о нашем проблему, али били сте нам једина подршка. Појео вук магаре. Жао ми је што мој Стеван није дочекао уклањање цркве, а што се мене тиче, сасвим ми је свеједно. Сами битку нисмо могли добити. Прејак је бискуп за нас сиротињу – резигнирано ће Миља Слијепчевић.

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар