Поистовјећивање антифашиста са „Златним љиљанима“ – гротескно

Лидер СДА Бакир Изетбеговић има тенденциозно велике рупе у свом познавању историје и гротескно је његово поистовјећивање антифашиста у БиХ из Другог свјетског рата, који су масовно били Срби, са припадницима такозване Армије БиХ у рату деведесетих година прошлог вијека, који су починили масовне злочине над Србима, наводи историчар Александар Раковић.

Раковић наглашава да је добро познато каква је била улога „златних љиљана“ у рату у БиХ деведесетих година прошлог вијека.

„Изетбеговић и њему слични треба да се држе онога што познају, а не да причају глупости“, изјавио је Раковић Срни, коментаришући настојања бошњачких лидера, прије свега Бакира Изетбеговића да поистовијети борбу савезника против фашизма у Другом свјетском рату са борбом припадника такозване Армије БиХ у грађанском рату против Срба.

Он је навео да намјера Изетбеговића, али и бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, који је дао сличну изјаву, показује не само намјеру ревизије историје, него и апсурдно незнање.

„Човек треба да се држи онога што познаје, а не да прича глупости… Бакир Изетбеговић то не познаје, али ми ћемо се трудити да га упознамо. Тај бошњачки, муслимански покрет у Другом светском рату, они су били савезници нациста и усташа“, рекао је Раковић.

Према његовим ријечима, нема никакве логике да се исламски фундаменталистички покрет какав је био онај у Бошњака у Другом свјетском рату везује за Народноослободилачку борбу /НОБ/ и антифашистички покрет.

„То је апсурдно и потпуно нетачно јер муслимани који су били у партизанима они су себе сматрали углавном Србима по националности или Југословенима по националности што није случај са Бакиром Изетбеговићем. Са његовим оцем јесте било неко време када се изјашњавао као Србин“, указао је Раковић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је, поводом 9. маја Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, који се у ФБиХ обиљежава и као дан „златних љиљана“, поручио да је то дан сјећања на побједу савезничких армија, међу којима су били и „босанскохерцеговачки партизани“, над војним силама фашизма, али да је управо случај БиХ показао да та побједа над фашизмом није завршена 9. маја 1945. године.

Према његовом мишљењу, „борба савезничких армија и Армије Републике БиХ подсјећа да је за праведну борбу потребна реална војна снага, те да једино таква снага може зауставити фашистичке пројекте“.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар