Помен за страдале Србе у Бљеску

У западнославонским местима Шеовица, Окучани и Медари данас је одржан помен на српске жртве које су настрадале пре тачно четврт века у акцији Бљесак.

У маленом селу Шеовица крај Пакраца одржан је помен за страдале мештане, углавном децу и старце убијене 1. маја 1995. године на локалном фудбалском игралишту.

– Данас су  први пута након 25 година српске институције у Шеовици обележиле страдање цивила, пре свега деце и стараца, поштујући мере штаба цивилне заштите. На овај начин желимо да упознамо јавност са злочином који је и даље остао непроцесуиран и који је и даље непознат у широј јавности па и овде на локалу. Ми поштујемо све жртве које су невино страдале на овом подручју. Рат је иза нас, окренути смо према будућности, али сматрамо да жртве заслужују једнак третман пре свега правосудних тела – појашњава заменик градоначелнице Пакраца и председник Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић.

Обележавање је прошло веома мирно, без пратње полиције и без икаквих инцидената.

– Обично се после наших молитвених сећања и комеморација цивилних жртава из прошлога рата, увек огласе разна бранитељска удружења која морају да одраде оно што је у њиховом домену. Ми нисмо ништа учинили да би дошло до некаквих саопштења или поновне појаве лоших односа у локалној заједници. Пажљиви смо, сећамо се искључиво цивила и надамо се пре свега да ће свака жртва бити само то, жртва. Тешко је говорити о броју страдалих јер бројке знају и да преваре. Желимо страдања да сачувамо од заборава – закључује Ивановић.

Помен на страдале одржао је протојереј ставрофор Ђорђе Теодоровић. Уз Ивановића, присутни су били и председник ВСНМ-а града Пакраца Милан Козловић, председник ВСНМ-а града Липика Дарко Дерењ и пакрачка већница СДСС-а Мирсада Поповић Дамјановић.

У Окучанима паралелно одржане српска и хрватска комеморација

Злочини великих размера догодили су се у Шеовици, Медарима, Пакленици, Трнаковцу, Бенковцу као и у селу Нова Варош између Окучана и Босанске Градишке. То су места где су људи страдали на монструозне начине, страдале су читаве фамилије, а за то нико није осуђен чак ни на симболичан начин.

У спомен на жртве рата у западној Славонији од 1991. до 1995. године у храму Светог великомученика Димитрија у Окучанима одржана је света литургија и молитвени помен.

– Данас је одржан парастос пошто је договорено са полицијом да због актуелне ситуације не буде великог окупљања, док ће се сутра у храму у Окучанима одржати централно молитвено сећање на страдале у западној Славонији које ће служити епископ славонско-пакрачки Јован. Како нисмо имали дозволу полиције за већа окупљања, на парастосу су били присутни само свештеници и неколико мештана – прича прича заменик начелника општине Окучани и председник локалног општинског ВСНМ-а Синиша Мартиновић.

Вест која је данас изазвала велику пажњу у хрватским медијима је да је председник Републике Хрватске Зоран Милановић због неколико људи који су носили мајице ХОС-а са натписом „За дом спремни“ напустио комеморацију хрватским жртвама Бљеска која се истовремено са парастосом у православном храму одржавала нешто даље у истом месту.

„Пада киша, небо се отворило као да и оно плаче за жртвама“

Након парастоса у Окучанима, локални српски представници власти упутили су се у оближње село Медаре које је на данашњи дан пре 25 година највише страдало, а побијено је 29 мештана.

– Придржавали смо се прописане дистанце, било нас је двадесетак. Одржали смо парастос у капели па смо положили венце на споменику. Пада киша, небо се отворило као да и оно плаче за жртвама. Није било никаквих инцидената, све је регуларно прошло, иако је у оближњим Окучанима паралелно одржана комеморација за хрватске жртве, па смо били опрезни – прича о парастосу српским жртвама у Медарима заменица начелника општине Драгалић у чијем се саставу налази и село Медари Ранка Милојковић.

Видео

Неколико година након почињених злочина, званичном обдукцијом доказано је да су жртве биле масакриране.

– Међу жртвама је било и троје масакриране деце. Имали смо у селу сведоке, а међу њима је једна жена која је још жива, који су сведочили да су, кад су их другог маја као цивилно становништво истерали из кућа према Новој Градишки, видели како починиоци злочина извлаче жртве из куће и окрећу лешеве потрбушке. Видело се на деци и жртвама да су заклани. Сваки први мај ми је тежак, јер сам и сама живела тик уз Саву у Новој Градишки из које сам једва изашла – говори Ранка за наш портал.

У медарској капели се једном месечно помињу жртве Бљеска, док је православна црква порушена. У селу постоји „Коло српских сестара“ са двадесетак чланица, а сваке године треће недеље после Васкрса обележавају славу Сестара мученица.

Према евиденцији Документационо-информативног центра „Веритас“ у овој операцији животе је изгубило 283 особе углавном српске националности, а за само 36 сати свој дом је изгубило преко 15.000 Срба.

Преузето са: СРБИ.hr

Нема коментара

Напишите коментар