Поворка сјећања у Мркоњић Граду дио филма „Свједок“

У Мркоњић Граду је организована друга од пет „Поворки сјећања“ у оквиру снимања документарног филма „Свједок“ режисера Дениса Бојића о ратном путу патолога Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ.

Мркоњић Град је друга од пет локација на којој се снимају кадрови за филм који говори о масовним српским страдањима и подсјећа на рад доктора Станковића који је током ратова деведесетих година прошлог вијека обавио око 7.500 обдукција и идентификација страдалих српских цивила и војника – од Хрватске, преко БиХ, до Косова и Метохије.

Поворка је у Мркоњић Граду организована код спомен-обиљежја масовне гробнице на православном гробљу, гдје је 1996. године откривена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској.

Бојић је рекао новинарима да ће се географским обједињавањем српског страдања у цијелој Републици Српској и БиХ покушати направити документ који ће остати трајно записан у култури сјећања, прије свега као историјска читанка за генерације које долазе.

-Данас смо овдје да проговоримо у име оних који не могу да говоре, у име наших мученика који би да могу крикнули најгласније могуће. Данас смо овдје да испишемо историју коју остављамо нашој дјеци, а то радимо да не бисмо дозволили да нека друга историја остане оно што ће они учити – истакао је Бојић.

Он је захвалио становницима Мркоњић Града и свима који су дошли из 13 западнокрајишких општина које су страдале у протеклом рату да на достојанствен и емотиван начин одају почаст жртвама, као и доктору Станковићу.

-Станковић је у најтежим временима за српски народ урадио нешто што је у том тренутку радило јако мало људи. Наша вјечна, прије свега људска, а онда и историјска захвалност њему и нашим жртвама је наша обавеза, а не морање – поручио је Бојић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић наглашава да је снимање филма који свједочи о историји овог града веома битан догађај за све становнике Мркоњић Града и шире регије.

Он је подсјетио да су Мркоњићани у октобру 1995. године протјерани са својих вјековних огњишта и да су се након неколико мјесеци вратили у потпуно уништен и разорен град у којем су пронашли и масовну гробницу која их највише боли.

Сестра Милеве Жупић која је у протеклом рату изгубила три сина, Босиљка Гверо била је један од свједока за овај филм. Причала је о својој сестри Милеви која је умрла прије пет година и која је у протеклом рату изгубила све што је у животу имала.

-У масовној гробници смо пронашли два њена сина, а трећег смо препознали у селу Сурјан. Овдје, код масовне гробнице су пронађени разни предмети за мучење – маљеви, жице и слично. Најтеже ми пада то што су један другог гледали док су их мучили и убијали – прича Босиљка.

Љиља Перић је у протеклом рату изгубила оца Душана Црнчевића, брата Слободана и стрица Милорада Црнчевића.

-Оца сам нашла у селу Лисковица, а брата и стрица сам пронашла у масовној гробници. Код брата су биле изваљене обје руке, док му је лијева страна главе била смрскана тупим предметом, а стриц је био жив спаљен – присјећа се Перићева.

Она напомиње да сви треба да знају шта се десило у протеклом рату и да подрже снимање оваквих документарних филмова.

У мркоњићкој масовној гробници пронађена су тијела 181 жртве, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске. Међу ексхумираним су и посмртни остаци 10 жена.

У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске. За злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао, иако се зна ко су починиоци.

Документарни филм „Свједок“ биће реализован у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица.

Осим у Мркоњић Граду, кадрови за филм су снимани у Кравици, а биће снимани и у другим мјестима гдје су почињени масовни злочини над Србима – у Броду 13. фебруара, Шековићима 20. фебруара и Зворнику 27. фебруара.

Први кадрови филма „Свједок“ снимљени су крајем прошле године у Београду.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар