Пребиловци: Сјећање на страдале Србе у долини Неретве

У селу Пребиловци код Чапљине обиљежен је дан Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких, дан сјећања на око 4.000 српских жртава које су усташе у љето 1941. убили у селима овог дијела Херцеговине.

Само из Пребиловаца звјерски је убијено или живо у јаму Шурмaнци бачено више од 850 житеља, од чега чак 500 жена и дјеце.

Сваке године у првој седмици августа потомци жртава, родбина, поштоваоци, вјерници, долазе са свих страна да се поклоне сјенима страдалих, упале свијећу, помоле се, јер су Пребиловци „мали Јасеновац“ – по броју жртава најстрадалније српско село.

Свету архијерејску литургију у спомен храму Христовог Васкрсења служили су митропплити Хризостом и Јоаникије, те епископи Димитрије, Методије, Григорије и Јован, а уприличена је и документарна изложба аутора Предрага Лоза и Драгослава Илића..

Празник Светих новомученика, установљен је и уписан у календар Српске православне цркве у знак сјећања на страдале Пребиловчане, али на још око 3.000 Срба овог краја који су те 1941. године убијани и бацани у херцеговачке јаме.

Спомен крипта са ексхумираним остацима невиних жртава минирана је и разорена 1992. од стране ХВО, а 2015. године на том мјесту подигнут је и освештан спомен храм Христовог Васкрсења.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар