Предшколци из Срема и Славоније

Предшколци из Срема и Славоније посетили Београд

Предшколци из Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније који ће на јесен кренути у први разред, а који ће наставу похађати на српском језику и ћириличном писму, посетили су 26. октобра Београд где су обишли бројна места и институције у главном граду своје матичне државе.

Пут деце у Београд реализован је у сарадњи Заједничког већа општина које је написало пројекат и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије које је пројекат финансијски подржало.

Укупно је путовало 160 предшколаца и њихових 20 васпитача за шта је било потребно четири аутобуса. Заједничко веће општина је и ранијих година организовало оваква путовања, али је ове године ишло највише деце, с обзиром на то да је списак са Вуковарско-сремске жупаније проширен и на децу из Осјечко-барањске жупаније, односно из вртића Даљ и Бијело Брдо.

У позоришту Пинокио деца су најпре гледала представу Пепељуга, а затим их је план пута одвео у Министарство спољних послова Републике Србије где их је дочекала амбасадорка Љиљана Никшић. Тамо је за предшколце припремљена мала дипломатска радионица прилагођена њиховом узрасту. Поводом стогодишњице од постављања српске заставе на Белу кућу амбасадорка Никшић их је упознала са тим догађајем, али и подсетила на саме почетке српске дипломатије који се везују за Стефана Немању и светог Саву. Поред тога, предшколци из Хрватске су на тренутак постали и мале дипломате кроз игру и глуму, а на крају су добили и пригодне поклоне у виду корисних сликовница и лектирних наслова за први разред српског језика.– У Министарству спољних послова све је било на нивоу дечијег узраста, али је садржаја било пуно. Посебно лепо је било када је амбасадорка Љиљана Никшић говорила о светом Сави и питала децу да ли знају неку песму о њему. Они су у глас запевали „Ускликнимо с љубављу“ што је било изузетно лепо и топло и што је показало да су наша деца образована и поучена у својим вртићима и кућама – каже председница Одбора за образовање Заједничког већа општина Милица Стојановић.

 

Упознали лепоте главног града Србије


Посета је настављена ручком у популарном ланцу брзе хране Мекдоналдс који је деци увек интересантан. У плану пута била је предвиђена и посета золошком врту, али престоничке гужве довеле су до тога да је аутобус два сата заглавио у саобраћају па тај део, намењен разоноди и забави, деца нису стигла да виде. Излет у Београд значајан је у смислу развијања националног, културног, језичког и верског идентитета код најмлађих припадника српске заједнице.

– Пројекат је и замишљен у смислу развијања идентитета. У позоришној представи деца су се упознала са живим српским језиком, а након тога упознала си у лепоте Београда. Срела су се важном личношћу из политичког живота и посетила институцију Републике Србије. Ово је био највећи број деце до сада који смо водили, а када је у питању тако велика група мислим да треба похвалити васпитаче који су се о деци бринули да све прође без икаквих проблема – истиче Милица Стојановић

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар