гробље Калуђерац

Партизанско гробље Калуђерац на Кордуну коначно уређено

На иницијативу мјештана и исказаног разумјевања начелника Општине Топуско Ивице Кузмића данас је очишћено партизанско гробље „Калуђерац“. Запосленици општинских јавних радова су посјекли стабла и нарасло жбуње, покослили коров, окресали гране тако да је гробље са спомеником лако уочљиво на цестовној комуникацији која од насеља Сува Перна води ка споменику на Петровој Гори на Кордуну.

 

САХРАЊЕНИ УГЛАВНОМ ПАРТИЗАНИ ИЗ ИСТРЕ


У комплексу гробља сахрањено је 365 партизана, што рањеника што подлеглих од тифуса и лијечених у централној партизанској болници „Петрова Гора“ која је дјеловала од 1941. до 1945. године. Највећи број сахрањених на „Калуђерцу“ су партизани поријеклом из Истре. Антифашистиче организације и родбина из истарских мјеста прије рата редовно су долазиле на гробље и полагале вијенце. Намјера је Општине Топуско обновити ову врсту посјета и интензивирати сарадњу са институцијама Истарске жупаније, а уређење гробља осим цивилизацијске течевине одавања почасти и чувања достојанства покојника, један је од првих корака ка томе. У првим повратничким годинама након „Олује“ мјештани Суве Перне и комшијског села Маличка су сами гробље уређивали.

Нажалост задњи пут је то било прије четири-пет година јер обзиром да оба села живи махом старије становништво нису то више у могућности. До рата „Калуђерац“ био у саставу „Љечилишта Топуско“, те Меморијалног парка „Петрова Гора“. Гробље је било ограђено густом његованом живицом као и дрвеном оградом, а постојале су и надгробне ознаке на свим гробовима. Данас живице нема као ни ознака. Зато је један од приоритетних задатака гробље оградити како по њему не би ходале дивље животиње као и означити гробове.

 

СЕЛО СПАЛО НА ДЕВЕТ СЛОВА


Локација гробља је километар и по од задње куће у Сувој Перни и пет километара прије споменика на Петровој Гори подигнутог 1984 године у знак сјећања на српске жртве Кордуна али и допринос Кордунаша побједи над фашизмом. Као и гробље и споменик је попут више објеката централне партизанске болнице у девастираном стању. Држава не показује стваран интерес за обнову или барем заштиту од даљег пропадања.

Овдашњег српског становништва које би показало интерес и уређивало гробље је веома веома мало. Упоредбе ради засеок Сува Перна у саставу насеља Перна до Олује је бројао 23 куће у којима је живјело 55 душа различите животне доби од најмлађих до насјатријих. Данас је „активно“ свега 6 домаћинстава са 9 дтановника махом старијих!!!

Боро РКМАН

Нема коментара

Напишите коментар