Представљена изложба Аните Кунић у Кући Ђуре Јакшића

Анита Кунић из Загреба, кордунашког поријекла, своје импресије о Николи Тесли пренијела је на сликарско платно. Прву самосталну изложбу под називом Тесла свечовјек – порука вјековима представила је и у Београду, 11.8.2019. у Кући Ђуре Јакшића, изложба је била постављена до 18.8.2019.

Анита Кунић је представила своја уља на платну, уља на дасци и цртеже на којима је Никола Тесла.

Изложба је претходно била постављена и у Новом Саду.

Док је сликала Николу Теслу Кунићева се водила искључиво емоцијама, а не подацима, што се испоставило, како сама каже као исправна водиља.

–  Да је Тесла цијели свој живот био одан вјери Отаца, православљу и Српској православној цркви, да је славио славу и молио се на голим кољенима, сазнала сам из Матићевих (Милован Матић) чланака и књига, а који се темеље на истинитим изворима. Цијела његова породица одушевљава, нарочито његов отац, прота Милутин, који је говорио толике језике, а за њега се једва зна, те су његова дјела остала само у траговима.

Погледала је и филм о Тесли, којег глуми Петар Божовић и тим путем је како каже, такође доста сазнала.

Ауторка изложбе дарове Николе Тесле упоређује са даровима старозавјетних пророка.

– Његова је душа истински хришћанска и чиста. Предано је радио 18 сати, свакодневно. Радо сликам чисте „душе“ као што је Тесла.

Како је вјера била битна у Теслином животу, тако је и за Аниту Кунић умјетност одраз духовности.

– „Велича душа моја Господа“ и „Све што дише нека слави Господа“ – рекла нам је Анита Кунић.

На својој једној слици како каже спојила је двије различите свјетлости које потичу из истог извора.

– У питању је слика сусрета Николе Тесле и Светог Николаја Жичког који се догодио у САД-у. Повукла ме је жеља да дам значај сусрету ове двојице апостола свјетлости у свијету. Двојица величанствених Николаја божанских дарова и сличних судбина.

Ауторка изложбе се захвалила људима који су јој помогли, Кући Ђуре Јакшића у Београду, њеној како каже вриједној куми Босиљки Везмар и Војиславу Јовановићу. „Слава Богу за све“ – рекла је на самом крају Кунићева.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар