Представљена нова колекција слика Зорана Чарлија Чалије – Време стало у сјају

У Галерији Book & Art 15.8.2019. у Београду отворена је изложба слика академског сликара Зорана Чалије, који је до сада имао 23 самосталне изложбе. Изложбу ј отворио редитељ Александар Волић.

Инспирисане српском духовношћу, насликане византијском златном и плавом бојом, слике Зорана Чалије овоземаљско оплемењују небеским.

Ова изложба је сажетак или избор из неколико различитих циклуса његових слика како би сам аутор могао да сагледа, свој пут, или како сам каже своје трагање и понирање у прошлост међу претке, пратећи сопствени ген.

– Како сам више истраживао своју прошлост, тако се та свјетлост појављивала као што се појављује у нашим иконама. Не можемо да побјегемо од генетског кода или наших предака. Изложба јесте у ствари осврт и подсјећање на то ко смо, шта смо и гдје смо.

То да Срби данас тешко одговарају на питње ко су, шта су, и гдје припадају, Чалија сматра да је рађено плански.

– Берлинским конгресом је забрањена историја Срба, прво бомбардовање, бомбардована библиотека, па опет библиотека. Имали смо Угричића који нам је попалио све књиге. Када се убија сјећање једног народа, убили смо тај народ – нагласио је Чалија.

Први задатак и умјетника и интелектуалца, сматра Чалија би требало да буде да стане у одбрану сјећања на наше постојање и све кроз шта смо прошли.

Поред сликања Зоран Чалија се већ дуго година бави и педагошким радом и као сликар и као драмски педагог. Упоредо је радио са дјецом из Хрватске, Босне и Херцеговине Косова и Метохија, а и са Домом  за незбринуту дјецу у Браће Јерковић.

– У слободно вријеме сам и Деда Мраз, волим дјецу прије свега, нарочито нашу.

Умјетници као Зоран Чалија су чувари традиције, кустоси духова рекао је Чалијин кум, новинар и књижевник Зоран Николић.

– Ово је изложба која спаја свјетове, која у посматрачу твори утисак који је аутор намијенио, да додирне вријеме оних који су стварали прије нас. Да се осјетимо као њихови савременици, духовно и временски измјешани – рекао је Николић и додао да се Чарлијев прозор ка Богу налази на сликарском кисту.

Ликовни критичар Никола Кусовац је назвао Зорана Чалију модреним традиционалистом.

– Зоран Чалија несумњиво припада групи све ређих, али зато и све више хвале вриједних српских савремених ликовних ставралаца, оних који дјелом и дјеловањем настоје да коријенима остану на свом тлу, ослоњени на сопствене вриједности, који се не осврћу на импортовани естетички диктат сада озваничених бораца „друге умjетности“, приспелих на таласу појава што их је изњедрила нова умјетничка пракса – истиче ликовни критичар Никола Кусовац, у каталогу поставке.

– Ми морамо на раменима својих предака да градимо своју кућу, у нашим генима је да се опредјељујемо за царствo небеско – рекао је Кусовац.

У музичком дијелу учествовале су виолинисткиње Јелена Адамовић и Љубица Дамчевић.

Зоран Чалија рођен је 14. јуна 1963. године у Скопљу. Факултет ликовних умјетности завршио је 1988. године у Београду гдје и данас живи и ствара. Од 1989. године, члан је Удружења ликовних умјетника Србије. Сценографијом се бави од 1983. године. Оснивач дјечјег позоришта у дому за незбринуту дјецу „Јован Јовановић Змај“ од 1989–2003. године редитељвишепозоришних представа и осниваћ позоришног театра „119“. Покретач низа хуманитарних акција по домовима за незбринуту дјецу, са дјецом избјеглицама из Хрватске и Босне и Херцеговине, дјецом ометеном у развоју, са дјецом у енклавама на Косову и Метохији. Оснивач хуманитарне аукције „Звона Метохије“. Активно излаже од 1993. године до данас у Србији и иностранству.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар