АКТУЕЛНО:

У Београду промовисан Зборник о Сави Мркаљу

Зборник о Сави Мркаљу српском филологу и песнику са почетка 19. века у четвртак 25. јула 2019. године промовисан је у Београду у СКЦ Ћирилица.

Приређивач проф. др Душко Певуља са Филолошког факулета у Бањалуци  зборник који је насловио Сава Мркаљ пјесник и филолог, уврстио је радове Славка Леовца, Николе Грдинића, Душка Певуље, Жарка Ружића, Душана Иванића, Милорада Павића,  Павла Ивића, Александра Младеновића, Милоша Окуке, Јована и Иване Деретић и митрополита Амфилохија Радовића.  У зборник су  такође уврштене Мркаљеве песме, најпознатије дело Сало дебелога јера либо азбукопротрес, краћа биографија и попис литературе.

О најновијем делу о Сави Мркаљу говорили су проф. Весна Арсић, новинар Данко Перић и проф. др Душко Певуља који су указали на значај Мркаљеве реформе српског језика и писма која је отворила пут  Вуку Караџићу који је језичку реформу наставио и применио.

Како је нагласио проф. Певуља и самим насловом желео је да истакне Мркаљево песништво које је мање познато од његовог филолошког рада. Иако је сачувано само 12 песама већина их је уврштена у антологије српске поезије.

Док је Весна Арсић опширно говорила о његовом раду са приказом до сада познате биографије, Данко Перић се фокусирао на Мркаљев боравак у Далмацији.

Учесници овог скупа још једном су поновили да је потребно да се у школске програме уврсти Мркаљева реформа српског језика и ћирилице, као и да би нека од основних или средњих школа у Србији или Републици Српској требала да понесе назив по Сави Мркаљу.

Зборник Сава Мркаљ пјесник и филолог  је у Бањалуци изашао као заједнички пројекат Крајишког културног центра Свети Сава и Удружења крајишких Срба Прело из Чикага. Како је најавио Светозар Данчуо књига ће почетком следеће године, поводом 210. годишњице од Мркаљеве језичке реформе, бити представљена српској заједници у Чикагу и Торонту.

                                                                                                              Текст и фото: С. Данчуо

 

This is box title

Ко је био Сава Мркаљ?


Српски филолог, први реформатор српске ћирилице и језика, филозоф, ђакон и песник и један од најпросвећенијих Срба са почетка 19. века Сава  Мркаљ рођен је 1783. године у Сјеничаку на Кордуну (Војна крајина). У свом делу Сало дебелога јера либо азбукопротрес објављеном у Пешти 1810. године залагао за реформу тадашњег застарелог и неразумљивог правописа и тражио примену фонетског писма базираног на народном језику  и правила „пиши како говориш“.

Тадашњу старословенску и црквенословенску ћирилицу, која је имала 46 слова, свео је на 29, од којих су 24 у данашњој српској азбуци. Овим идејама утицао је на Вука Караџића који је у Писменици 1814. године употребио Мркаљеву азбуку:

Ја сада овдје, имајући за намјерење успјех српскога књижества, не могу друге азбуке употребити него Меркаилову, јербо за српски језик лакша и чистија  не може бити од ове.

Прву писменост Сава Мркаљ је стекао у Сјеничаку на Кордуну, Богословију је завршио у Плашком, Архигимназију у Загреб, студиј филозофије и математике у Пешти. У српском манастиру Гомирје замонашио се као јеромонах Јулијан. Умро је у Бечу 1833. године. Тек недавно на инцијативу сликарке Љубице Мркаљ из Париза и Светозара Данчуа из Чикага постављене су спомен-плоче на српским црквама у Сјеничаку и Бечу, местима Мркаљевог рођења и смрти.

Нема коментара

Напишите коментар