АКТУЕЛНО:

У Крагујевцу представљена изложба слика Колијевка сјећања

Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла поводом свог 6. рођендана (10. јул) и рођења великог Николе Тесле, 17. јула приредило је пригодан културно умјетнички програм у огранку Народне библиотеке Вук Караџић у Старој Радничкој Колонији у Крагујевцу. Том прилком отворена је Ликовна изложба Колијевка сјећања гдје је изложено 60 радова, које је насликало 13 сликара чланова Удружења.

Како нам је рекао предсједник Удружења бројне су актавности које организују.

– Имали смо неколико књижевних вечери. У мају смо организовали Међународни концерт пјесама и игара Срба са простора бивше Југославије – рекао је Милан Љубовић и напоменуо да су том приликом имали и госте из Хрватске које су водили у обилазак Крагујевца.

Изложбу је отворио директор Народне библиотеке Вук Караџић познати српски књижевник Мирко Демић.

У краћем културно-умјетничком програму учествовала је ЖПГ Никола Тесла (Јелена Кмезић, Јована Маринковић, Драгана Јанићијевић и Даница Кмезић), млада виолисткиња Митра Бамдад, пјесници и прозни писци, Кордунашица проф. Љубица Жикић казивала је своју пјесму о родном Кордуну, сви из Удружења Срба из Хрвтске Никола Тесла Крагујевац.

Млада виолинсткиња, Бамдад Митра, по мајци поријеклом са Баније, рођена прије 9 година у Београду, побрала је све симпатије присутних. Овом приликом представила је и своје слике и цртеже, а поред талента ка музици и сликарству, одличан је ученик у школи, и плеше фолклор. Друштво јој је правио брат Авест велика нада српског ватерпола.

Своје слике су представили Буковчанка Бранка Јелача, своје вајарско дјело Плесачица представила је Зорка Перовић Илић такође Буковчанка, рођена Мрдаљ, а прочитала је и своју пјесму о Николи Тесли, Душица Нешковић Маречић обојила је зидове својим сликама Цвијеће из бајке. Своје радове изложила је и Смиља Шуловић, Мира Миковић је представила своје предивно дјело на свили Вазнесење Христово, своје слике на свили је представила и Весна В. Максимовић. Мира Ковачевић је пренијела на платно слике мотив вршидбе у Љубовићима, Биовичино Село – Буковица. Посјетитељи изложбе моћи ће да уживају и у сликама Драгане Весовић, Ранке Мирковић, Александра Ђукића и Саше Перовића.

Изложба ће бити отворена до 17. августа, посјетиоци је могу видјети радним данима од 8 до 15 часова.

 

УДРУЖЕЊЕ ПУТУЈЕ У ХРВАТСКУ


Милан Љубовић је најавио парастос страдалим сународницима који ће се одржати 4. августа у Саборној цркви у Крагујевцу, а планирају и пут у Далмацију.

– У Далмацију идемо 16. августа и боравићемо тамо пет дана, у Сплиту и Кистањама. Иде нас 20 и одржаћемо три концерта и двије кабаретске представе – рекао нам је Љубовић.

У Сплиту се одржавају Дани српске културе у организацији Просвјете.

– У Кистањама је највећи српски сабор у Хрватској поводом Преображења. Путујемо и у септембру у Бијело Брдо код Осијека на Пударину – рекао је Милан Љубовић и додао да треба доћи обавезно у Бијело Брдо на Пударину, а није ни далеко од Београда, 150 км.

Бјелобрдска пударина је културно-забавна, али и привредно-туристичка манифестација. Реализују ју је чланови тамошњег пододбора СКД-а Просвјета и СКУД-а Јован Јовановић Змај.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар