Изложбом приказано како су Срби из Вуковара некада прослављали Савиндан

Српски културни центар из Вуковара пригодном изложбом дан уочи празника обележио Светог Саву.

Светосавске свечаности и ове се године обележавају у специфичницим околностима. Због ограничења окупљања изостаће беседе, пригодне академије и школске приредбе, а Савиндан ће се обележити само на литургијама у црквама те у појединим институцијама. Једна од њих је Српски културни центар из Вуковара који је 26. јаунара организовао изложбу на којој је тема Светог Саве представљена кроз штампане материјале из дигиталне архиве СКЦ-а.

– Три су разлога била да организујемо ову изложбу. Први је тај што желимо да обележимо сутрашњи празник. Ми смо се у овим околностима осмелили да направимо овако нешто уз мањи број људи. Други разлог је наш пројекат дигитализације архивске грађе који проводимо већ неколико година прилком којег смо дошли до веома занимљивих плаката из тридесетих година прошлога века. Тих година се обележавало 700 година од упокојења Светога Саве и почињао је да се гради храм Светог Саве на Врачару. Трећи разлог је што смо управо на данашњи дан овде у СКЦ-у 2014. године кренули са програмима, промоцијама и свиме ониме чиме ћемо се у каснијем периоду до данас бавити. Тада смо овде промовисали књигу Тајна светосавља, а од тада до данас смо направили више од 100 различитих програма овде у овом простору – истакао је директор СКЦ-а Срђан Секулић.

На материјалима, који су похрањени у дигиталној архиви СКЦ-а, а који су за ову прилику представљени јавности, може се видети на који су начин Срби из Вуковара у прошлости прослављали свечаности посвећене првом српском архиепископу Растку Немањићу. Вуковарско српско певачко друштво Јавор било је најчешћи организатор светосавских беседа, а један од тих програма из 1936. сада је поново одштампан и подељен присутним посетиоцима.

Осим тога, на изложби су представљени и плакати из тридесетих година прошлог века које су сачувале неке од парохија СПЦ-а са вуковарског подручја. У организацију програма била је укључена и библиотека СКЦ-а која је изложила десетак наслова у вези са Светим Савом или породицом Немањић.

– Изложба ће бити отворена до 9. фебруара и свако ко буде заинтересован има прилику да дође и да је види. Замислили смо да ова изложба буде из два дела. Један је општи део о лику и делу Светог Саве, а други део су дигитализовани плакати и програми који су везани за овог светитеља, али за светосавље као аутентичне српске културе – додао је директор СКЦ-а.

Вишегодишњи програм дигитализације архивске грађе у СКЦ-у почео је 2018. године и траје до данас. Тренутно је у току трећа фаза пројекта у оквиру које се дигитализује обимна архива Српске православне цркве са овог простора. У неким наредним фазама сачуваће се и архиви основних школа, културних и спортских удружења те појединаца.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар