АКТУЕЛНО:

Отвoрeнa изложбa слика и скулптура „Колијевка сјећања“ у Крагујевцу

У Галерији Библиотеке Вук Караџић у Крагујевцу је 11. јануара отворена 6. изложба слика и скулптура „Колијевка сјећања“ у организацији Удружења Срба из Хрватске „Никола Тесла“, која је окупила око 50 умјетника са различитих простора.

Модератор програма била је Сања Живковић.

На изложби су могли да буду виђени различити стилови, технике и формати, али сви су имали исти циљ да представе значај дома, његове топлине и значај свега онога што из њега у себи носимо.

У музичко-поетском дијелу програма учествовали су Милош Радовић, оперски пјевач уз пратњу пијанисте Александра Радовића и Саша Пилиповић, глумац Књажевско-српског театра.

Такође, публика је имала прилику да погледа филм “ Манастир Крка“ у режији Стипа Ерцеговића, који се обратио присутнима.

Изложби је присуствовао и члан Градског вијећа за културу Миљан Бјелетић.

Сања Палибрк, ликовни критичар позвала је све да посматрајући ову изложбу покушају да оживе сваку животну истину аутора.

– На изложби су се испреплитали стилови, од традиционалног реализма до постмодернизма, све до приступа који даје надреализам, али у мањем концепту.

Палибркова се осврнула на симболику ријечи колијевка наводећи да је то асоцијација на топло гнијездо.

– Колијевка је испуњење најљепших и највећих жеља, радост, срећа, сјећање на топлину нашег дома. Колијевка је насљедно добро по мајчиној линији и као таква суверени симбол рођења, развоја и опстанка једне етничке групе, па и цијелог народа.


Милан Љубовић предсједник Удружења Никола Тесла из Крагујевца рекао је да имају у плану многе активности у 2022. години.

– У априлу припремамо трибину, у мају ћемо имати многобројне активности док на љето расписујемо конкурс за дјецу из шумадијског округа и из Републике Хрватске из 6 жупанија за српску дјецу поводом рођендана Николе Тесле.

Ова изложба је само једна од многобројних активности овог Удружења које баштини српску културу и традицију.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Фото: Милош Игњатовић

 

Нема коментара

Напишите коментар