АКТУЕЛНО:

Др Момчило Суботић промовисао своју нову књигу „Историјско политиколошки осврти“

Ова књига представља избор осврта које је аутор публиковао у часописима Института за политичке студије, највише у Политичкој ревији, у посљедњих десетак-петнаест година. Ради се о темама из новије и савремене српске историје, језичке и историјско-културне проблематике, политикологије и геополитике, те савремених балканских, посебно српско-хрватских, политичих и геополитичких процеса и односа, којима се др Момчило Суботић бави у протекле три деценије.

На штанду Крајишко-културно историјског центра, који дјелује у склопу „Крајишког привредника“, на Међународном сајму књига у Београду, представљено је ново дјело др Момчила Суботића  „Историјско политиколошки осврти“ у издању Института за политичке студије Београд.

У овој књизи, др Суботић, научни савјетник у Институту за политичке студије, објавио је двадесет радова истакнутих српских историчара, између осталих Николе Жутића, Салиха Селимовића, Веселина Ђуретића, Љубинка Милосављевића и других, исписујући своје осврте и приказе.

Теме којима се баве наведени аутори, односе се на питање нових народа и држава насталих из српског етнојезичког супстрата, као што су БиХ и Република Српска. Аутори се баве и историјом, политиком и геополитиком Црне Горе и положајем Срба у њој,  питањима Косова и Метохије, али и питањима српско-руских односа кроз историју до данашњих дана.

Кључно историјско-политиколошко питање Срба на Балкану, сматра аутор, јесте њихово идентитетско питање, односно етнојезичко, културно, вјерско, духовно и геополитичко. Управо о томе, поједностављено речено, расправљају писци чланака које је аутор уврстио у ову књигу. О наведеним темама раније је писао и др Суботић у својим чланцима, зборницима, полемикама, освртима, али и усмено излагао о томе на бројним конференцијама и промоцијама.

Др Момчило Суботић је истакао да је са великим задовољством читао поменута дјела, промишљао, анализирао и исписивао своје осврте и приказе, дјеломичне полемике, са намјером да од тако вриједних и значајних публикација сачини садржајну и истраживачки занимљиву књигу. По реакцијама присутних на промоцији, „Историјско политиколошки осврти“ су, управо таква књига коју свакако треба прочитати.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

O АУТОРУ КЊИГЕ

Др Момчило Суботић је научни савјетник у Институту за политичке студије.  Главни је и одговорни уредник научног часописа Политичка ревија. Уредник је тематских зборника и аутор је више десетина студија које се баве питањима српског националног идентитета, новије политичке историје Срба и балканских (гео)политичких односа. Међу објављеним монографијама издвајају се “Идентитет и геополитичка стварност Срба” (Институт за политичке студије, 2012) и “Србија и Република Српска: политички процеси и перспективе” (Институт за политичке студије, 2017).

Нема коментара

Напишите коментар