Представљена нова књига Саве Штрпца „Хроника прогнаних Крајишника 7“

Оснивач и председник Документационо-информативног центра „Веритас“ представио је на управо завршеном 64. сајму књига у Београду своју последњу књигу „Хроника прогнаних Крајишника 7“ – збирку његових ауторских текстова.

У препуној сали „Борислав Пекић“, Саво Штрбац је објаснио да пише како би на приступачан и лак начин испричао трагедију крајишких Срба деведесетих, али и како би указао домаћим и међународним факторима на неправду која је учињена и и даље се чини Србима из Хрватске.

– Хронику пишем и због тога да ми Крајишници, посебно млађа покољења, не заборавимо ни ко смо, ни шта смо ни одакле смо. Биће нам то корисно када се ми или наши потомци будемо враћали у стари завичај – нагласио је Штрбац.

Директор Музеја жртава геноцида, др Вељко Ђурић Мишина истакао је да су истраживања великих историјских догађаја и процеса богатих трагедијама, посао за школоване историчаре.

– Али, када струка из сијасет разлога закаже, онда се јављају заљубљеници у прошлост са својим прилозима различитих квантитета и квалитета. Није спорно да међу тим прилозима има и корисних и вредних, али је чињеница да је много тога безвредно. Када се у исти истраживачки проблем укључи личност од интегритета – са искуством правника који је радио као судија и адвокат – онда ствар постаје озбиљнија. Такви су текстови Саве Штрпца – казао је Мишина и додао да је вредност „Хроника програних Срба“ у подсећању на одређене догађаје из историје РСК.

– Њихов садржај служи првенствено као подсетник на одређене трагедије, мале или веће по последицама, да је потребно да научимо одређене лекције из прошлости и да из њих извучемо поуке које ће нам користити у размишљању о нашој националној судбини. Као савременик и учесник у одређеним збивањима и професионални историчар искрено подржавам Саву Штрпца да иза себе остави траг за будућа времена у форми која је веома корисна за разјашњења националне трагедије Срба западно од реке Уне, у некадашњој југословенској републици Хрватској. – истакао је Мишина.

„Хроника програних Срба 7“ подељена је на два поглавља.

У првом су представљене Штрпчеве колумне објављене у дневном листу „Политика“ и сајту „Веритаса“. У другом делу књиге налази приказ специјализованог билтена и трибуне „Дани туге и сећања“ који је „Веритас“ организовао поводом акције „Олуја“ правећи мапу путева којим су се избегличкеколоне кретале, где су хрватски авиони убијали крајишке избеглице и у Хрватској, али и на просторима друге државе.

И текстови „Вести“ у књизи

У представљању „Веритаса“ кроз домаће и стране медије, у овој књизи је посебна пажња поклоњена извештању „Вести“, те су текстови нашег дневног листа увршћени уз оне из Републике Српске и Србије.

Предраг Марковић: Није све српско могло да се затре

Мада због обавеза није био на промоцији, о књизи је своје мишљење изнео и историчар др Предраг Марковић.

„На мети екстремиста, а нажалост и на срамоту, често и саме хрватске државе, нису били само живи Крајишници. Затирана су гробља, уништавани вековни маслињаци… Није све српско могло да се затре, макар због света. То су на пример, антифашизам и Тесла. То су покушавали да отму и представе као своје. У срећнијим и уређенијим срединама, држава и њене институције обављају мукотрпне послове тражења гробница несталих, утврђивања истине о страдањима. Код нас, нажалост, то чине махом појединци као Саво Штрбац. Или да кажемо да је срећна околност да има таквих људи, који не посустају у проучавању те археологије бола и патње. Таквим прегнућима спасавају жртве од друге смрти, а то је заборав…“, написао је Марковић.

Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар