Истрага предака као одбрана светиња у Црној Гори

У Српском народном позоришту у Новом Саду је дана 05.02.2020. године представљена књига Ивана Негришорца “Истрага предака“ која је наговјестила одбрану светиња и осветљава српско питање у Црној Гори. О књизи су говорили Његово преосвештенство епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински доктор Иринеј, академик Матија Бећковић, пјесник и управник библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и аутор књиге Иван Негришорац.

Монографија “Истрага предака“, искушења колективног и индивидуалног опстанка Ивана Негришорца је збирка текстова који су настајали различитим поводима од 1992. године до данас, као покушај да се конституише што потпунија слика о језичкој, књижевној, научној и културној ситуацији у Црној Гори. У центру пажње је питање кризе идентитета Црногораца од Другог свјетског рата која се дефинише на изразитој антисрпској позицији упркос политичким ставовима и опредјељењима оних који су конституисали историјску Црну Гору:

  • Истрага предака значи да морамо да ућуткамо Његоша, Светог Петра Цетињског, Василија Острошког, Марка Миљанова и све људе који су конституисали историјску Црну Гору. Ако једна држава себе замишља да ће у просперитетни дио историје ући на такав начин, онда је братски рећи: ви сте на погрешном путу, сматра Иван Негришорац.

Епископ бачки Иринеј истакао је да је наслов књиге која је писана бриљантним стилом, комбинујући поезију и есеј, дат према главној теми и представља алузију на Његошеву истрагу потурица. Књига проговара о Светосављу, Косову и Метохији, као и о историјским приликама унутар Карловачке митрополије.

  • Истрага предака коју предузима данашњи слој који влада Црном Гором, не завршава се истрагом предака, већ духовним и колективним самоубиством тих који покушавају да изврше истрагу предака. Преци су неуништиви, они живе у вјечности. Претке не може нико искоријенити као да их никад није било. Не може се почети на ничему, као да не постоје преци, а управо то се покушава. То је нешто што је наручено споља, а извођачи су домаћи, нагласио је Епископ бачки Иринеј.

О књизи “Истрага предака“ Матија Бећковић је говорио у духу повезивања прошлости и актуелних дешавања у Црној Гори:

  • Истрага предака је истрага памћења и предања, потирање истине и имена, писма и језика, а то значи истрагу потомака и претварање Црне Горе у голу ледину, без моралних заслуга и светиња. Идеја о националнизацији Црне Горе није ни српска ни црногорска, та је идеја обликована у центрима моћи изван српских простора, а срачуната је с намјером да се цјелина српског народа руинира тамо где је у прошлости била најчвршћа. Истрага предака је последња, али није прва истрага у Црној Гори. Почело је са истрагом потурица која је и мотив Горског вијенца. Историја за ту истрагу не зна, али поезија зна више од историје. Његош је уочио значај и дубину теме и предвидео оно што ће бити. Та истрага потурица, требало је да се настави истрагом посрбица у Црној Гори. Антисрбизам је домаћи антисемитизам. Нема нигдје да је нека партија основала цркву. Међутим, на ту идеју је дошла владајућа неокомунистичка црногорска партија и донијела закон којим се отимају храмови и конфискује имовина Српске православне цркве. Они који нису Срби ни вјерници, дошли су на оригиналну и бестидну идеју да су њихови српски манастири. Тако су дирнули у нешто што нису смјели. Као одговор на такав чин, вјерни народ свете црногорско-приморске митрополије и друге епархије Српске православне цркве потегао је оружје које се без највеће невоље не потеже и устао масовније него и у једном устанку икад раније да брани своју цркву и своје богомоље.

О свом виђењу књиге “Истрага предака“ говорио је Селимир Радуловић и објаснио да је ријеч о књизи која својим анализијским обасјањима, увидима и предвиђањима обеспокоје али и утврђује, вјеродостојношћу и увјерљивошћу, начин на који аутор приступа проблемима интегралног Српства и целине српске културе и књижевности. Истрага предака као растресита монографска студија удара у саме темеље црногорског и српског памћења. Радуловић је нагласио да се данас, у некада најтврђем упоришту Српства, доносе одлуке које противрече основном духу Црне Горе и Црногораца и на тај начин примером техника манипулације споља преобликује њихова свеколика свијест.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар