Представљена књига поезије Ђорђа Нешића

Песник Ђорђе Нешић у Културно-научном центру „Милутин Миланковић” у Даљу представио је последњу књигу својих песама под називом „Струне”.

Ова књига поезије изашла је прошле године у издању Центра за српске студије из Бања Луке, а први пут је промовисана пред домаћом публиком.

– Није лако представљати књигу пред домаћом публиком, али ја сам већ толико искусан и доста дуго на пољу јавних наступа и немам у том смислу трему. Драго ми је кад видим да ово вече није било досадно, што књижевне вечери умеју да буду, а томе су допринели музика Славка Бубала и излагања академика Делића – истакао је Ђорђе Нешић наглашавајући да остаје веран свом препознатљивом стилу и писању.

– Књига „Струне” је након дужег времена мојих изабраних и нових песама коначно једна књига нових песама. Ова књига се стилски наставља на претходне моје књиге, тематски је можда мало другачија, а главнина књиге је базирана на Миланковићу којим се ја стицајем околности бавим као управник Културно-научног центра и тумач његовог дела. Такође, ту сам користио и један математички принцип који је користио Мика Алас јер нисмо свесни колико је наш живот заправо једно пресликавање. Један део књиге је везан за српски средњи век, као и за актуелна друштвена збивања, односно за мањински положај Срба у Хрватској. Последњи циклус посвећен је винограду и вину, поезији која слави живот – каже Нешић приказујући своју последњу књигу.

Књигу је са књижевно-критичарског аспекта представио академик Јован Делић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, дописни члан САНУ од 2018. године и организатор бројних научних скупова, уредник зборника радова и тридесетак књига о најзначајнијим српским књижевницима.

– Рекао бих да Ђорђе Нешић још увек књижевно расте, а да је овом књигом можда за сада достигао свој врх, мада је и претходна књига „Боље је бити у мањини” имала одличан успех и донела му много признања и књижевних награда. Ово је књига дубоко промишљена, одлично компонована, састављена из шест циклуса који су у међусобном динамичком односу. У појединим својим циклусима књига достиже сам врх српске поезије када је реч о винско-подрумарско-виноградарској поезији, са чудесним метафорама метафизичког карактера. Мало је песника који могу достићи тај степен метафизичког квалитета као што су песме Ђорђа Нешића о вину и виноградарству – напоменуо је Делић.

Нешићеве песме у музичком руху
Нешић је данас један од најзначајнијих српских живих песника што пре свега потврђује његово књижевно дело, као и многобројне награде које је добио последњих година, а његово песништво налази узоре у многобројним великанима српске поезије.

– Чини ми се да Ђорђе сам поставља неке координате према старијем српском песништву, према песништву које је и средњовековно и покушава да споји искуство наше средњовековне поезије са оним искуствима које доноси новија српска поезија од Бранка Радичевића па до рецимо самог Ђорђа Нешића који је по много чему уникатна појава, у савременој поезији један препознатљив глас. У оваквој поезији рефлексивног усмерења он можда има своје претке који су најбољи у нашој рефлексивној поезији, који су тежили хармонији сфера, а то су између осталог Његош, Лаза Костић, Јован Дучић и Иван В. Лалић – нагласио је академик Делић.

Симболичан назив ове књиге поклопио се и са чињеницом да је Нешићева поезија пред публиком први пут представљена и у виду музичких композиција које је на његове стихове компоновао и на гитари извео и отпевао Славко Бубало. То је добро прихваћено како од самог аутора тако и од стране публике.

– Са нама двојицом је дошло све некако спонтано. Пре неколико година компоновао сам једну његову песму и одатле је све кренуло. Вечерас сам извео осам, а до овог момента компоновао дванаест његових песама. Ђорђу сам рекао да је веома храбар човек када своје стихове тако нешто несебично, на милост и немилост, уступа једном музичком аматеру. То је и за мене, с обзиром на његов значај и углед, била привилегија и мислим да се људима свидело, а надам се да ћемо успети и неки ЦД да снимимо јер заиста мислим да његова поезија заслужује да се појави и у музичком облику јер је врло пријемчљива и разумљива – истакао је Бубало.

Представљање књиге „Струне” била је прилика да аутор најави и прочита и једну песму која ће се наћи у новој књизи, а реч је о дечијој поезији. Ова књига из штампе би требала изаћи до почетка лета, под називом „Штука код зубара” што је прва Нешићева књига дечије поезије.

Срђан Секулић

Преузето са: Срби.хр

 

Нема коментара

Напишите коментар