Представљена публикација о историји Боботе

У Српском дому у Вуковару 9. фебруара одржана је промоција књиге „Сведоци времена-историјски преглед развоја села Боботе” аутора Вељка Максића и отворена изложба цртежа аутора Веселина Брковића.

Књигу о историјском прегледу развоја села Бобота настала у оквиру пројекта под називом „Сведоци времена” окупљеној публици у Српском дому представили су њен аутор Вељко Максић и уредник Небојша Видовић који је уједно и зачетник поменутог пројекта.

– Идеја се јавила оног тренутка када сам 2016. године ступио на дужност председника Одбора за културу и спорт ЗВО-а. Затекао сам стање које се базирало на бављењу културним аматеризмом, што наравно не треба да се занемари, али сматрао сам да поред тога треба да се бавимо и неким другим областима у култури, а одувек ме занимала и фасцинирала прича о нашем пореклу. Тако сам дошао на идеју да овај пројекат назовем „Сведоци времена” односно да се бавимо историографијом наших села на подручју бивше општине Вуковар, у ствари Вуковарско-сремске жупаније. Срећа што је то препознао и данашњи председник Одбора за културу и спорт ЗВО-а Вељко Максић – изјавио је уредник књиге Небојша Видовић, који је указао и на напредак у пројекту.

– Вечерас се осећам поносно и задовољно јер смо са верзија скромнијег обима до сада описаних села дошли на много опширнију верзију књиге. Оно што је најважније јесте да смо сво време у тој причи расли и ми. То је један рударски посао, захтева пуно времена и енергије и требају вам заправо друге перспективе и други људи који ће вам изаћи у сусрет и помоћи у сакупљању грађе, којима се овом приликом захваљујем – додаје Видовић.

Након општина Негославци, Трпиња и Борово, затим села Вера, Клиса и Острово, аутор Вељко Максић је истакао како и Бобота има своје занимљивости које је требало записати.

– Сва места која смо до сада обрађивали углавном деле сличну судбину као и Бобота. Наравно, свако место има своје специфичности па тако и Бобота која је дуго носила епитет устаничког места. То није без разлога, у том месту је дошло до првог сукоба са квинслишком влашћу на нашем простору. Много становништва је страдало, има низ занимљивих детаља где видите да су боботски трговци подржавали рад најистакнутијих српских књижевника попут Доситеја Обрадовића и других – истакао је аутор Вељко Максић.

Књига о Боботи је као и претходна издања кратка историја тог места, од праисторије до 1991. године. Аутор је грађу сакупљао и на књизи радио у своје слободно време што је прилично захтеван посао и захтева одређени напор. Максић се нада да ће следеће место о коме ће бити написана књига у оквиру овога пројекта бити једно барањско место како би остала забележена и историја народа на том подручју.

 „Цртежи” Веселина Брковића

Овом приликом председник Заједничког већа општина из Вуковара Дејан Дракулић у Српском дому свечано је отворио изложбу „Цртежи” аутора Веселина Брковића коју посетиоци имају прилику да посете до 19. фебруара. Публику је кроз програм водила Јадранка Јаћимовић-Иван која је присутне упознала са начином рада аутора изложбе.

– Сама изложба Веселина Брковића је нешто ново код нас. Он је своје цртеже представио у техникама туш и перо. Оно шта се на њима налази јесте углавном везано за анатомију људског тела, међутим, аутор ниједан цртеж није именовао, него је публици препустио могућност да сама у томе нешто препозна, као што, на крају крајева, апстрактна уметност и налаже да људи сами размишљају. Мислим да је аутор ове изложбе у томе и успео и захваљујем му што се одазвао нашем позиву и надам се да то није последње његово гостовање у Вуковару – додаје Максић.

Програм је суфинансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и Уреда за људска права и права националних мањина Владе Републике Хрватске.

Маја Милановић

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар