Прилог у дневнику РТРС-а поводом 27 година од страдања Срба у Скеланима (општина Сребреница)

У Скеланима код Сребренице обиљежено је 27 година од страдања 69 мјештана убијених 16. јануара 1993. године.

Код централног Спомен – обиљежја служен је парастос за свих 305 Срба убијених током одбрамбено – отаџбинскор рата.

Скелане је напало око 2.500 муслиманских војника из Сребренице, припадника 28. дивизије тзв. Армије РБиХ, који су прије тога спалили неколико десетина села.

Перси Јаковљевић убили су мужа, а она је успјела побјећи преко Дрине. Меланија Митровић каже да су јој мужа заклали, њу заробили и да је три мјесеца малтретирана и тучена у Сребреници.

Убијено је 36 цивила, рањено је 165 мјештана Скелана а од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким затворима.

Већина мјештана убијена је у засједи на Скеланском мосту, док су покушавали побјећи у Србију преко Дрине.

Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година.

Истина о страдању Срба у Сребреници мора доћи на видјело – порука је са данашње комеморације.

Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору Народне скупштине републике Србије, истакао је да су злочин над Србима у Скеланима у протеклом рату починиле муслиманске војне формације под командом ратног злочинца Насера Орића и да је чињеница да нико од наредбодаваца и починилаца ових свирепих и гнусних злочина над српским народом још није одговарао.

– Познато нам је да је Хашки трибунал политички суд који је основан, прије свега, да суди Србима, није основан да суди непристрасно и професионално свима који су чинили ратне злочине – истакао је Линта који је присустовао помену.

Бројне делегације данас су на Централном Спомен обиљежју положиле цијеће, а претходно, годишњица страдања српског народа у Сребреници обиљежена је и у селима Ћосићи и Калиманићи.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар