ПРОМОЦИЈА УСТАШТВА НА МЕСТУ КЛАЊА СРБА: Срамотно представљање књиге двоје хрватских историчара у Глини

Ј.Коерблер, од сталног дописника, Загреб

СРАМОТНА промоција књиге о Јасеновцу проусташких хрватских историчара десила се у петак увече у Глини, на месту где је била православна црква и где су бојовници НДХ 29. јула 1941. године побили најмање неколико стотина Срба!

Уз дозволу суорганизатора, књижаре и читаонице у Глини, промоција књиге „Јасеновац и послератни јасеновачки логори“, одржана је на месту где су зверски убијени Срби, а један од аутора Стипо Пилић говорио је о томе да је „Јасеновац измишљени српски мит како би се кривица за злочине свалила на Хрвате“! То је теза коју већ годинама у хрватској јавности лансирају ревизионисти окупљени у Друштву за истраживање троструког логора Јасеновац, који тврде да су највеће злочине овде починили партизани, и то након 1945. За њих је Јасеновац у време НДХ било место где су спасавани Срби, где су се изводиле позоришне представе, а масовних злочина није било.

Институције, дан након ове срамотне промоције, ћуте, једино за „Новости“ заменица градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић каже да је добро што се није окупило много људи, већином су у дворани били организатори, а неколико знатижељних мештана све је посматрало са стране:

– Људи ово осуђују, у Глини је много антифашиста, као што смо и ја и моја породица. Лично се никада нећу одрећи важности антифашизма и знам добро шта је био Јасеновац и какве су злочине усташе тамо починиле. Оваква манифестација није била примерена, али одлуку о томе не доносим ја. Најоштрије осуђујем ревизионистичке покушаје у граду у којем су се догодила масовна погубљења од стране усташа.

Невероватно је да је баш у Глини омогућена промоција једне такве књиге чији је издавач Хрватско друштво историчара „Рудолф Хорват“, названо по посланику Сабора из времена НДХ, уједно и предавачу на Домобранској академији. Књига је требало да изађе још пре коју годину, а рецензент Иван Козлица је у предговору написао да је „Јасеновац средишња тачка контроверзи које су обележиле послератно раздобље, посебно након осамостаљења Хрватске“. Козлица тврди да „српска историографија не одустаје од преувеличавања бројки јасеновачких жртава које се крећу до милион убијених само Срба“, а да Хрватска не може да се супротстави „тој митоманији“.

Иако су Српско народно веће и Антифашистичка лига Хрватске реаговали уочи промоције књиге и тражили да се она спречи, уз образложење да је реч о опскурној публикацији аутора који су познати по лажним истраживањима и негирању геноцида у НДХ, то се није догодило.

– И данас памтим речи свога свекра који је присећао како је крв текла главном улицом Глине. Никада нећу да прећутим осуду таквог догађаја – истиче Бакшић Митићева, згрожена што се промоција одржала баш у њеном граду.

За разлику од Глине, нека друга места у Хрватској, од Славонског Брода до Бјеловара, нису допустила да се у њима одржи промоција проусташке књиге због чега су имали и непријатности од самих аутора.

ПОЗНАТИ ЕКСТРЕМИСТИ

ПРОФЕСОР историје Стипо Пилић и магистар историје Бланка Матковић добро су познати хрватској јавности као аутори ревизионистичких текстова који су објављени и под капом Хрватске академије знаности и уметности. Матковићева је поручивала да тема о Јасеновцу није за бојажљиве, већ само за оне са тврдом шијом и да није дужна да се покорава ничијим теоријама о Јасеновцу. Ревизионисти тврде да је Јасеновац био радни логор, а Бланка Матковић је најављивала „Олују 2“ која треба да донесене „победу истине“.

СРУШИЛИ И ЦРКВУ

ЦРКВЕ која је била поприште крвавог злочина одавно нема, разрушиле су је усташе, а на том месту је 1969. подигнут Спомен-дом. након „Олује“ све је демолирано и уништено, а спомен-плоча уклоњена. Одлуком локалних власти Спомен-дом је 1995. године добио назив Хрватски дом и ту је одржана промоција.

Преузето са: НОВОСТИ

Нема коментара

Напишите коментар