Промовисана трећа збирка дјечје поезије „Баштом шале и смеха“ Банијца Чеде Вукмировића

Промоција треће књиге пјесама за најмлађу публику аутора Чеде Вукмировића  под називом „Баштом шале и смеха “ одржана је 23. новембра  у Свечаној сали општине Нови Београд у организацији Завичајног удружења  Банијаца, потомака и пријатеља Баније.

Ова књига својом поезијом читаоца води кроз шалу и смјех, из ње се учи, она радосно уводи у  учење намјењено дјеци, младима и свима који се тако осјећају, поручено је са промоције.

На почетку промоције водитељ, пјесник Милош Бајић, који је  потпредсједник Скупштине Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније, објаснио је кратку историју појављивања књиге од рукописа до штампарије и захвалио свима који су помогли њено објављивање уз напомену да Удружење  ради на томе да заживи издавачка дјелатност Удружења како аутори родом са Баније и они који су везани за Банију, то и заслужују.

О књизи је осим аутора, говорио књижевник  Милош Кордић, а стихове пјесама казивао је ученик 6. разреда Огњен Јовановић.

Милош Кордић сликовито је описао своје виђење књиге и напоменуо да пјесма нема одговора и не треба да га има, а да одговор кријемо  ми који је читамо.

„Пјесма посједује оно што не мора ни да пружи било какав одговор- пјесма је шарени камичак живота на који се спустио један од тих још шаренијих лептирова. Чедо Вукмировић је од таквих камичака, таквих лептира отворио и ову, своју трећу књигу поезије за најмлађе. Кад се ова трећа кеига узме  у руке, па се прочита и оно што је у оним двјема извре пред њега и свијет свега онога из њих, па се све то увезује у јединствену игру у јединственим опјесмењеним загрљајем. Загрљајем шале од живота. И загрљајем смијеха у богатој и чистој башти живота. Да, све три Чедине књиге истог су крвног сродства“, рекао је Кордић даље нагласивши да је ова башта слободна и отворена, јер свака здрава, радосна, људска топла мисао подразумијева слободу, а унутар наслова пјесама и цјелина књиге „све ври од живота“, од ликова и лица тог весело драматизованог и везаним стиховима живота.

„На сусједној клупи сједи новинар у пензији- дједа Вукашин, који танано, полако, све ријеч по ријеч, па нека се каже и стручно, објашњава тај свијет плодова радости међу које смо зашли читајући Вукмировићеву башту. Колико само детаља, драгоцјених детаља у књизи! Кроз ову стиховану игру, игроказ, а рекох: трећи му је, Вукмировић нам веома успјешно плете стварност  и надстварност. И док сам први пут читао рукопис ове поезије, био сам као читалац- дијете: учесник. И веома знатижељан и упоран посјетилац Чедине баште“, искрено је говорио Кордић  објашњавајући да се у овој књизи изузетно занимљиве теме расправљају и уче.

„О њима се кроз стиховане дијалоге дознаје много штошта што је било непознато, или мање познато, а ту је: поред нас и с нама. И све је овдје испреплетано, али до краја ненаметљиво унизано и педагогијом и психологијом и елементима савремене технологије… А опет, све је у игри. У игри вођеном лијепим, једноставним и свим генерацијама блиским језиком. Све то посебно вриједи кад се у поезији за дјецу дјеци говори истина. Јер дјеца веома брзо откривају уколико им се подмеће, а у овој књизи све је, сваки стих саздан од истине“, подвукао је Кордић завршивши своје излагање питањем и одговором.

„На крају поезија. Гдје јој је извор? Куда тече? Извор јој  је у животу. И она би требало да увијек тече ка нама. Ка нама – да нас удобри, да нас уљуди. Ка нама – да учествујемо у игри коју је Чедо Вукмировић вјешто провлачио гредицама своје књиге „Баштом шале и смеха“.

Сам аутор подијелио је са публиком своје дилеме које је имао када је размишљао о причи о хумору за нову збирку дјечије поезије.

„Зашто? Након тешке судбине нашег народа, поставио сам питање себи, али обавио и нијеми разговор с пријатељима који су, како академик Матија Бећковић каже, „променили светом“, те с пријатељима с којима још увијек дијелим овоземаљске сате, произашао је одговор. Пиши, јер пишеш о животу, а хумор, смијех, шала и шаљиве досјетке важан су чинилац у животу човјековом. Ако су шале с мјером, чак су и неопходне. Наметнула ми се и чињеница да је битна карактеристика људи нашег завичаја, шала, код дружења, на моби, прелу, игранци и забави“.

Вукмировић је у свом обраћању подсјетио и на вријеме свог дјетињства и школских дана у Глини. „Сјећам се одрастања и школских другова, момака који су у школу долазили јутарњим возом, популарним „Ћиром“.  Дјеца ко дјеца, чаврљали су ко врапци, и за нас који смо живјели у Глини простирали необичну и другачију причу доносећи нову енергију.  Били су посебни због радосне и шаљиве реторике. Тада нам је баш, ама баш било лијепо и весело. На нашу радост све се сложило и школа, и шала и фудбал“, рекао је Вукмировић на крају изразивши наду да ће књига „Баштом шале и смеха“ наћи пут до срца публике, посебно дјеце.

„Разлог су и предивне илустрације које је необично даровао један од водећих српских карикатуриста ликовни новинар Вечерњих новости Тошо Борковић“,  поручио је Вукмировић  који се захвалио свима који су помогли да његова књига угледа свјетлост дана, а листа је дугачка.

Програм промоције обогатили су и чланови Мушке пјевачке групе „Банија“ који су отпјевали неколико старих банијских пјесама.

 

Антрфиле: О аутору

Чедо Вукмировић:

Рођен је 1946.год. у Бунићу, у Лици, Република Хрватска. Дјетињство и младост провео је на Банији, у Глини. Педагошку гимназију  завршио  у Петрињи. Живио и радио у Сиску, у МУП-у на пословима извршења казни. Од 1992.год. живи у Београду.

Књигу поезије за дјецу под називом „Позоришни зец“ објавио је 2016.год, а 2017.године књигу „Кад већ журиш да порастеш“.

 

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар