Протесне шетње у Црној Гори-Грађани после молебана изашли на улице Подгорице, Берана, Никшића… Спречена блокада пута за Бијело Поље

У више црногорских градова и вечерас су одржани протести због усвајања Закона о слободи вероисповести у парламенту, а полиција је у Беранама употребила сузавац како би растерала демонстранте који су блокирали пут, јављају црногорски медији.

Верници који су присуствовали молебанима у црквама у појединим градовима су након тога кренули у протестне шетње. Протести се одржавају у Подгорици, Никшићу и Беранама, а блокада пута ка Бијелом пољу је разбијена. Повод за протесте је контроверзни Закон о слободи вероисповести који је данас потписао председник Црне Горе Мило Ђукановић. Инцидената нема.

Група грађана из Берана на излазу из града блокирала је магистрални пут према Бијелом Пољу, али су јаке полицијске снаге брзо разбиле блокаду. Црногорски медији преносе и да је том приликом коришћен сузавац.

Полиција је претходно разбила блокаду на путу Андријевица-Беране у месту Црвена Прла.

Група од стотинак верника окупила се вечерас у 18 сати испред Храма Светог Василија у Никшићу, а потом су присуствовали молебану.

Верници су се после завршеног молебана упутили у протестну шетњу, јавиле су подгоричке „Вијести“.

Грађани су замољени да шетња буде мирна и достојанствена.

Портпарол Демократског фронта (ДФ) Марко Ковачевић позвао је окупљене у Никшићу да сачекају одлуке Епископског савета Црне Горе до сутра и позвао их да се мирно разиђу.

У Херцег Новом је више од 2.000 људи, док је више стотина грађана у Пљевљима, који су након молебана кренули у протестну шетњу.

Стотине грађана Мурине, места које је НАТО бомбардовао 1999. године и убио шест особа, окупило се вечерас и зауставило саобраћај на релацији Плав-Андријевица.

Блокаде и у Подгорици

Више стотина грађана на кратко је блокирало раскрснице на више места у Подгорици након молебана који се одржао раније данас. Окупљени скандирају „Мило лопове, не дамо ти светиње“, као и „Баците пендреке будите Милоје“.

Полиција окупљене, који су се упутили назад ка храму, упозорава да их не доведу у ситуацију да интеревенишу и позива их да се разиђу.

Грађани су током протестне шетње сусрели и брата Мила Ђукановића и скандирали му „Ацо лопове“.

Градоначелник Требиња на протесту у Херцег Новом

Челници општине Херцег Нови и града Требиња присуствовали су вечерас молебану и протесној шетњи до цркве Светог архангела Михаила на херцегновском Тргу Белависта, организованој поводом усвајања Закона о слободи вероисповести.

На Топлој се окупило више од 2.000 верника, који су се након молебана мирно упутили Његошевом улицом до Трга Белависта, где им се обратило херцегновско свештенство и челници Херцег Новог и Требиња.

Председник општине Херцег Нови Стеван Катић се захвалио грађанима који су се окупили у великом броју да још једном кажу државној власти да Херцег Нови никада неће прихватити усвојени Закон о слободи вероисповести.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да народ неће продати веру за вечеру и дати имовину Српске православне цркве, односно да неће проћи политика оних који су изгласали овакав Закон о слободи вероисповијести.

Он је објаснио да је Херцег Нови део Епархије захумско-херцеговачке и зато је и људима у Републици Српској важно шта се у овом граду дешава.

Ћурић је рекао да се са Катићем договорио да понуде посао полицајцу Милоју Шћепановићу из Никшића, који је дао отказ због дешавања у вези са усвајањем спорног Закона.

Преузето са: БЛИЦ

Нема коментара

Напишите коментар