Прва меморијална пловидба ријеком Савом „Савски пут Јасеновачких Великомученика“

У организацији Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупшптине Србије 28. априла 2017. године на броду „Никола Тесла“ у Београду организована је прва историјска меморијална пловидба ријеком Савом под називом „Савски пут Јасеновачких Великомученика“. На меморијалној пловидби били су присутни, између осталих, предсједник и замјеник предсједника наведеног Одбора Иван Костић и Миодраг Линта

У име Владе Србије окупљенима се обратио Владимир Божовић, савјетник премијера и новоизабраног предсједника Вучића. – Поринуће ловорових венаца на Ушћу Саве у Дунав, код Великог ратног острва у част јасеновачких великомученика омогућена доброчинством породице Кресојевић, преживелих потомака из Поткозарја, који ће, ове године учинити подвиг меморијалном пловидбом „козарачке епопеје и јасеновачких мученика“ од Приједора до Великог ратног острва, Сеном, Уном и Савом 640 км – рекао је Божовић и додао да овај свети чин подсјећа на српске страдалнике на Крфу и Виду и на поринуће ловорових венаца у „Плаву гробницу“ за пострадале у Првом светском рату.

Он је подсјетио да су Срби у односу на друге земље, пропорционално броју становника највише дали. – Чак 30% становништва, 52% мушког репродуктивног и 63% војне ефективе, 1.247.453 живота. Била је то демографска катастрофа од које се Србија ни до данас није опоравила. Скоро сваки десети погинули у Првом светском рату био је Србин – рекао је Божовић и додао да је услиједио Други свјетски рат у коме је само у Србији важило правило одмазде једног за стотину.

– Тих година рата, од 1941.-1945. године, из Јасеновца – најозлоглашенијег и најбруталнијег логора за истребљење, од укупно осам у Другом свјетском рату, до последњег дана рата, реком Савом путовала су мртва тијела деце, жена и људи и стизала до Београда, у толиком броју, да су само нека могла бити сахрањена, док су друга настављала своје тужно путовање, све до Црног мора – рекао је Божовић и нагласио да то потврђуду документи и аутентични траговима суштине зла јасеновачких иноватора справа, попут „србосјека“.

– Србија верује у заједничку историјску мисију Срба и Јевреја у заштити културе сећања на заједничке жртве у Јасеновцу и НДХ и зато показује свој велики бол, који из генерације у генерацију путује кроз време, онако како путују наше невине јасеновачке жртве, наша деца, жене и људи које никада нећемо и не смемо заборавити – закључио је Божовић.

У молитвеној тишини владика славонски Јован одржао је помен жртвама Јасеновца.

У име делегације српског народа вијенац за страдале жртве Јасеновца су у Саву спустили преживјели дечји логораши Јелена Бухач Радојчић, Гојко Рончевић Мраовић и народни посланик Миодраг Линта.

У име делегације јеврејског народа вијенац су спустили преживјели логораш Јосеф Жамбоки из Израела, рабин др Кригер, др Гидеон Грајф и представници јеврејске општине у Београду, док је у име ромске заједнице вијенац спустио предсједник Свјетске организације Рома Јован Дамјановић.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“7662″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1496261489386″]
Нема коментара

Напишите коментар