Први пут од окончања ратова деведесетих: Сви убијени на једном списку

Србија ће први пут од окончања ратова деведесетих направити јединствену евиденцију смртно страдалих у сукобима у бившим југословенским републикама 1991-1995. и на Косову и Метохији 1998-2000. Ову евиденцију водиће Комисија за нестала лица, а техничку помоћ пружаће јој Комесаријат за избеглице.

Новине су предвиђене изменама Закона о управљању миграцијама, који се од прошле недеље налази у скупштинској процедури. Како сазнајемо, до сада су посебне спискове својих страдалих припадника имали војска и полиција, а МУП је водио и базу података о цивилним жртвама, такозвани досије Д. Ту су се нашли држављани Србије или они чије породице су у међувремену добиле наше држављанство. Сада ће све ове базе несталих и убијених бити обједињене, пишу „Вечерње Новости“.

Процене су да је на територији бивше заједничке државе на свим странама страдало или нестало око 130.000 људи. По речима Вељка Одаловића, председника Комисије за нестале, више од 4.000 и даље се налази неидентификовано у мртвачницама широм бивше Југославије.

Комисија за нестале убудуће ће координисати рад надлежних органа у тражењу несталих, ексхумацијама и идентификацијама, а Комесаријат ће водити евиденцију о ексхумираним, идентификованим и неидентификованим посмртним остацима из појединачних и масовних гробница, и обављати административно-техничке послове везане за евиденције о несталима. Он ће и исплаћивати трошкове ексхумације и идентификације, погребне опреме и превоза посмртних остатака до места сахране у Србији или до границе, као и трошкове услуга експерата судске медицине које ангажује Комисија за нестале.

Законске измене предвиђају и да Комесаријат убудуће предлаже и предузима мере везане за реинтеграцију људи којима је одобрен азил у Србији, реинтеграцију повратника по основу споразума о реадмисији, побољшање живота интерно расељених и збрињавање странаца који илегално бораве на територији наше земље.

Више од 100 људи добило је азил у Србији од 2008. године, од чега ове године њих 31, иако је намеру да га тражи од јануара изразило око 10.000 људи. Прошле године азил је добило 14 људи, баш као и претпрошле.

Подаци Комесаријата за избеглице кажу да је тренутно у домаћим центрима смештено 4.630 људи, док још између 700 и 800 борави илегално.

Више од 700 наших држављана, односно 373 породице, враћене су у процесу реадмисије из западне Европе, од јануара до октобра, у Србију, показују подаци Канцеларије за реадмисију. То је око 70 одсто враћених за првих 10 месеци. Прошле године враћено је око 1.200 људи, а највише их је било 2016. године – 3.660.

Годинама чекају идентификације

У региону се, кажу подаци Међународног комитета Црвеног крста, и даље трага за 10.167 особа, од чега су 3.900 Срби. На идентификацију годинама чека око 900 посмртних остатака у мртвачници у Загребу, више од 200 у Федерацији БиХ, 660 у Бањалуци и око 300 у Приштини.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар