Путин поручује поводом Дана победе: Заједно смо непобедиви

Председник Русије Владимир Путин, поводом обележавања 75. годишњице победе у Другом светском рату, положио је цвеће поред Вечне ватре крај зидина Кремља и честитао празник ветеранима и свим Русима. Обраћање руског лидера преносимо у целости.

Поштовани грађани Русије! Уважени ветерани! Драги пријатељи! Од срца вам честитам Дан победе! За све нас ово је најважнији, најдражи празник. Увек га обележавамо свечано и општенародно. Сви заједно. Духовни, морални значај Дана победе и даље је неизмерно велики, а наш однос према њему је свет. То је наше сећање и понос, историја наше земље, историја сваке породице, део наше душе, коју су нам пренели очеви и мајке, наше бабе и деде.

Данас снажно осећамо величину њихових судбина, сећамо се оних који нису више са нама, с љубављу гледамо на њихова лица на фотографијама из различитих периода, желимо нашим ветеранима дуг живот, клањамо се великој генерацији победника.

Они су толико учинили за отаџбину, да се то никако не може измерити, нити се ичим може платити. Они су спасили отаџбину, животе будућих генерација, ослободили су Европу, заштитили свет, обновили градове, села, остварили грандиозна дела.

Одајемо бескрајно признање великом, пожртвованом подвигу совјетског народа, људима разних националности, који су се раме уз раме борили на фронту и у позадини. Време је беспомоћно пред њиховим јунаштвом, јединством, достојанством и истински челичном снагом духа.

Драги пријатељи!

Ово место код зидина Кремља је свето за све нас. Даноноћно гори вечна ватра као знак сећања на погинуле у Другом светском рату. Овде лежи Незнани јунак. Дошли смо да се поклонимо њему и свим браниоцима отаџбине.

Херојима који су заувек остали у масовним, непознатим гробницама код Москве и Смоленска, Стаљинграда и Курска, код Севастопоља и Минска, Кијева и Риге, код Берлина и Беча,  на Пулковским узвишењима, обалама Неве, Дњепра, Дунава, Висле и Одре.

Милиони погинулих нису видели, нису дочекали победу – победу о којој су толико сањали, који су толико веровали да ће победити непријатеља и да ће се вратити својој кући. Борили су се за то до последњег даха. Они су дали своје животе да би ми живели, наша деца и унуци, они који се још нису ни родили, који ће доћи на овај свет који је бранио, сачувао совјетски војник.

Клањамо се светлој успомени на све оне који се нису вратили из рата, успомени на синове, кћерке, очеве, мајке, деде, прадеде, мужеве, жене, браћу, сестре, саборце, рођаке, пријатеље.

Драги пријатељи!

Прошло је 75 година откако се завршио Друго светски рат. Ми ћемо, као и обично, широко и свечано обележити јубиларни датум, учинићемо то достојно, како намеће наша дужност према онима који су страдали, постигли и остварили победу.

Одржаћемо и нашу главну параду на Црвеном тргу, и народни марш Бесмртног пука – марш нашег захвалног сећања и нераскидиве, крвне, живе везе између генерација.

Наши ветерани су се борили за живот – против смрти. Ми ћемо се увек угледати на њихово јединство и издржљивост.

Уједињује нас заједничко сећање и заједничке наде, наше заједничке жеље, наша одговорност за садашњост и будућност.

Знамо и чврсто верујемо да смо непобедиви када смо заједно.

Срећан вам празник! Срећан Дан победе! Ура!“

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар