Радановић: ФБиХ закуцала посљедњи ексер у сандук правде за Србе

Влада Федерације БиХ је посљедњим измјенама Закона о продаји станова на којима постоји станарско право закуцала посљедњи ексер у сандук правде за Србе у ФБиХ, изјавио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Он каже да ће стотине, а вјероватно и 1.000 Срба дефинитивно изгубити сваку наду да могу доћи до својих станова у ФБиХ.

Радановић истиче да се носиоци станарског права на војним становима и њихови потомци дефинитивно доводе у ситуацију да неће добити ни поврат стана, ни накнаду.

– Мањи дио Срба добија право новчане накнаде за стан по цијени од 1.000 КМ по метру квадратном, с умањењем од један одсто годишње. С обзиром на то, да је од почетка рата прошло 30 година, накнада за стан ће бити мања за 30 одсто, па ће квадрат стана Србину платити 700 КМ. Реална тржишна вриједност станова у Сарајеву је виша од 2.500 КМ по метру квадратном – указао је Радановић.

Приједлогом измјена овог закона предвиђено да се носиоцу права који је закључио правно обавезујући уговор, а напустио је стан у ФБиХ и након тога из истог стамбеног или новооснованих стамбених фондова оружаних снага држава насталих из бивше СФРЈ стекао ново станарско право, раскида уговор о откупу стана у ФБиХ, те нема права на његов поврат, нити на упис права власништва.

Носилац права који је закључио правно обавезујући купопродајни уговор из члана 39 став 1 Закона, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територија БиХ и није стекао ново станарско или томе одговарајуће, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар