АКТУЕЛНО:

Радост Божића и Нове Године у Острову

У Острову је трећег дана нове 2024. године одржан Божићни вашар који је окупио децу овог села, али и старије мештане.

Трећи по реду Божићни вашар у чију су организацију укључена сва удружења која делују у овом месту, одржан је у среду 3. јануара када су уз културно-уметнички програм мештани обележили почетак нове календарске године, али и ишчекивање Божића.

– И ове године смо се потрудили па су чланови четири удружења из нашег села организовала ово вече и дала све од себе да изгледа што лепше и веселије на радост свих наших мештана. Присутни ће вечерас слушати божићне песме, дружићемо се, млађа и старија фолклорна секција нашег културно-уметичког друштва ће се представити са неколико кореографија и заједно ћемо дочекати Деда Мраза – рекла нам је испред организатора председница Културно-уметничког друштва Острово Снежана Јовановић.

Поред културно-уметничког програма у којем је публика уживала, присутни су имали прилику послужити се бесплатним куваним вином, чајем, гирицама и различитим сластицама које су домаћини припремили. Осим поменутог културно-уметничког друштва, у организацији Божићног вашара свој допринос дали су и чланови локалног Добровољног ватрогасног друштва, чланови Ловачког друштва Јелен, као и чланице Удружења жена Нура из Острова које су на вашару изложиле рукотворине које су израђивале на својим окупљањима.

– Чланице нашег удружења су украсиле салу у божићном духу, правиле колаче, припремиле пиће, али имамо и свој штанд на којем излажемо своје рукотворине. Циљ овог вашара је да се деца и одрасли окупе, друже и да заједно ширимо радост Божића. Иначе наше удружење делује две године, млада смо организација, али без обзира на то дајемо све од себе да учествујемо и појављујемо се где год можемо. Окупљамо се на нашим дружењима и радионицама, део смо пројекта Жене са истока, посећујемо различите манифестације и присутнима представљамо свој рад – каже председница Удружења жена Нура Тихана Манојловић.

Била је ово прилика да присутну децу посети Деда Мраз и подели поклоне за децу до шест година, а то је и ове године обезбедила Општина Маркушица. Деца су са осмехом провела ово вече, али и пожелела још неке поклоне.

– Од Деда Мраза сам већ добила барби кухињу, али пожелела бих још једну барбику. Јако ми је лепо овде вечерас и посебно се веселим што ћу уживо да видим Деда Мраза – каже нам седмогодишња Нађа Панић, а трогодишњи Алексеј пожелео је играчку и слаткише.

Такође, међу члановима најмлађе групе островског КУД-а била је и седмогодишња Оливера Цветковић.

– Вечерас ћемо одиграти кореографију Коло води Васа и то смо добро увежбали. Деда Мраз ме је већ посетио, добила сам кофер са шминком и слаткише, али веселим се што ћу га ускоро уживо видети и пожелела бих још паметни сат – додаје Оливера.

Уз мирис куваног вина и топлог чаја, гирица и божићних колача, као и пуцкетање ватре, недостајао је једино снег да угођај буде потпун и да божићни и новогодишњи дух потпуно завлада овим местом.

Пише: Маја Милановић

СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар