Раковић: Срби се и данас морају чувати „тековина“ монструозне НДХ

Историчар Александар Раковић изјавио је да је Независна држава Хрватска био најмонструознији противник са којим се српски народ икада суочио и чијих се „тековина“ мора чувати и данас.

Поводом осам деценија од оснивања НДХ, Раковић је рекао да треба стално ширити свијест о опасности повампирења идеја НДХ.

– Та свијест о опасности је животно битна за Србе који се налазе западно од Дрине, па и за Црну Гору – каже Раковић.

Осим тога, истиче Раковић, врло је важно да Срби као јединствена и недјељива цјелина, као нација, морају да се штите заједно на свим просторима.

– Апсолутна је илузија да, ако се нешто деси нашим сународницима у Српској и Црној Гори, неће и Србија доћи једног дана на ред – рекао је Раковић.

Говорећи о НДХ, Раковић истиче да ништа тако монструозно и бизарно није постајало, а при томе спојено са римокатоличком клерикалном идеологијом.

– Таква машинерија смрти и бруталности, каква је била та држава за Србе, Јевреје и Роме, није виђена. Она је надмашила чак и нацистичку бруталност према Јеврејима и другима. Чак су и нацистички савезници видјели НДХ као нешто још монструозније од оног што се дешавало у њемачким концентрационим логорима – рекао је Раковић.

Он је указао да Хрвати доживљавају НДХ као врхунац своје државотворне идеје и да то није само производ њихових ставова из прошлог, него и из садашњег времена јер постоје многе „тековине“ НДХ које они данас легализују.

– Рецимо, међу „тековинама“ НДХ је и поздрав „За дом спремни!“, име валуте и много тога – рекао је Раковић.

Он је истакао да постоји јасна спона између садашње Хрватске и НДХ, не у Уставу, али по свим „тековинама“ које данас заговара већина хрватског друштва или она најгласнија.

Раковић каже да се о НДХ зна све што је суштински битно, да може да се реконструише њена монструозна историја, али да се зарад државног јединства Југославије о томе није довољно говорило и није ширена свијест о повампирењу те идеологије.

– Вјероватно актери тог времена нису ни сањали да ће се усташе поново вратити на главну сцену хрватског друштва, а то се догодило деведесетих година и Срби су доживели исту судбину какву су доживјели у Другом свјетском рату – рекао је Раковић.

Он истиле да сада више нема нико права да ћути о томе, као и о повампирењу идеја НДХ.

– Режим Мила Ђукановића у Црној Гори био је на прагу да повампири те идеје какве је имала НДХ, али су спријечени, тако да треба стално ширити свијест о опасности – рекао је Раковић.

Фашистичка и квислиншка НДХ основана је 10. априла 1941. године на дјелу окупиране Краљевине Југославије и уз помоћ Хитлерове Њемачке под вођством усташког режима постојала до 1945. године.

НДХ, на чијем челу је био поглавник Анте Павелић, у историји је остала забиљежена по звјерствима и геноциду које су припадници режима чинили над Србима, Јеврејима, Ромима, као и Хрватима неистомишљеницима, претежно комунистима.

Симбол страдања у НДХ био је концентрациони логор Јасеновац, али су по свирепости позната и многа друга стратишта – Стара Градишка, Сајмиште, логори Слана и Метајна на Пагу, Ђаково, Госпић, Јадовно, Цапраг, Лепоглава, Даница, Керестинец, Крушчица, Лобор, Тења, Јастребарско, Вила Лубурић, Доња Градина, те Дјечији логор у Ливну.

Програм НДХ, који је формулисао Миле Будак, био је да се очисти Хрватска од Срба „убијањем једне трећине, протјеривањем друге трећине и прекрштавањем преостале трећине“.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • SRBI TREBA JEDNOM DA SE OTARASE VEROVANJA“ O DOBRIM hRVATIMA I ZLIM UISTASAMA.“ ONI KOJI SU DOBRI I SIGURNO IH IMA- VECIM DELOM SU TAKODJE BIVSI SRBI ALI IM TO NE SMETA, ALI BIVSI SRBI PROMAKNUTI U USTASE PRIMITIVNE SIROMASKE GRUPE, KOJE SU PROMENILE VERU ZA VECERU SU OPASNIJI OD IZVORNIH HRVATA, JER IMAJU TEZAK ZADATAK DA DOKAZU DA SU“ SUPER HRVATI“ KAKO IH NE BI SUOCILI SA ISTINOM DA SU KONVETRTITI.NAJBOLJI NJIHOV PRIMER- ILI IZDANAK -JE TZV PJEVAC TOMPSON KOJI PJEVA HRVATSKE BALALAJKE NA PREKOMPONOVANE STARE MELODIJE LICANA…JEDAN KONVERTIT RADJA STOTINU POTOMAKA KOJI I DALJE NOSE U KRVI I DNK-U , TAJ ZA NJIH SAMRTNI TERET- DA SU NEKADA BILI SRBI I DA SU IM DJEDOVI I OCEV I POGNULI ponos
    PRED VATIKANSKOM HORDOM POPOVA UNISTITELJA KOJI SU SILOM SPROVODILI UNIJACENJE. SVE SE TO MOZE PROCITATI U BECKOJ ISTORIJSKOM INSTITUTU ILI U VATIKANSKOJ BIBLIOTECI, PA NISTA OD OVOGA NIJE IZMISLJENO. ZATO PUTUJ IGUMANE I SRECAN TI BILO JER PRAVIM SRBIMA NE SMETA STO SU IH TAKVI IZDALI I PRETVORILI SE U DZELATE POPUT ONIH IZ I JASENOVCA .JADOVNA ILI OLUJE..

    понедељак, 12. април 2021.

Напишите коментар