Реаговања из Српске: Ослобађање Дрековића – скандалозна одлука

Oслобађајућa пресудa Рамизу Дрековићу, бившем команданту Четвртог корпуса тзв. Армије РБиХ, који се теретио за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, а коју је данас изрекао Суд БиХ изазвала је оштра реаговања у Српској.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је ослобађајућа пресуда још један доказ бесмисла БиХ, као и лицемјерних флоскула о помирењу и заједничкој будућности којима се расипају домаћи и страни актери у БиХ.

Ослобађајућа пресуда Дрековићу је једна у низу скандалозних одлука овог накарадног суда, али српске породице то више неће да трпе, поручио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

– Не постоји муслимански комадант, војник, нити страни плаћеник који је крив за неко недјело над српским народом из претходног рата по овом накарадном суду – каже Којић.

Суд БиХ је данашњом првостепеном ослобађајућом пресудом још једном нанио понижење и удар српским жртвама и њиховим породицама, што је поновљени злочин, изјавила је Срни предсједник Удружења жена жртва рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Ослобађајућом пресудом Дрековићу показано је да пред Судом БиХ нема правде ни правичности и настављена пракса ослобађања оних који су оптужени да су починили злочине над Србима, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

– Нажалост, вијест у овом времену била би да је неко од налогодаваца и непосредних извршилаца осуђен за злочине над Србима. Постала је устаљена пракса да се такви ослобађају – навео је Нуждић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић очекује да ће другостепена пресуда исправити неправду данашње срамотне одлуке – ослобађајуће пресуде ратном команданту 4. корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића.

– Сама оптужница за Калиновик била је смијешна и непотпуна јер је Дрековићу и припадницима овог корпуса требало судити за бројна друга дешавања, као што је страдање Срба на подручју Коњица и других херцеговачких општина које је покривао овај корпус – изјавио је Остојић Срни.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар