Рекордан број деце на дечјој олимпијади

Након две године паузе, Дечји вртић Вуковар 2 дочекао је своје домаћинство и угостио предшколце на 11. по реду Дечјој олимпијади.

На стадиону Фудбалског клуба Вутекс-Слога у Вуковару 13. октобра одржана је 11. Дечја олимпијада у организацији Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније. На овогодишњој олимпијади учествовали су, поред домаћина Дечјег вртића Вуковар 2, Дечији вртић Златокоса Борово, Вртић Маркушица и Лилипут Трпиња, као и предшколски одгој Основне школе Негославци и Удружење Пчелице из Белог Манастира.

– Сваке године мењамо наше домаћине, ове године је то Вуковар, а учествују вртићи у којима се програм проводи по језику и писму српске националне мањине. Све наше институције схватиле су важност ове манифестације с обзиром на то да се ради о предшколском узрасту и подржавају ову олимпијаду. Све средине где постоје вртићи на српском језику и писму се током целе године припремају за ову манифестацију. За све учеснике као и за освајаче прва три места обезбеђене су награде – рекао је председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић.

Овогодишња манифестација окупила је рекордан број учесника, чак 192 предшколца који су учећи се спортском духу такмичили у четири такмичарске дисциплине а то су трчање на 50 метара, штафета 4 пута по 25 метара, скок у даљ и екипна игра граничар.

– Весели нас што су се сви вртићи одазвали позиву. Они добију пре дисциплине и пропозиције које ће бити на такмичењу тако да могу у својим вртићима вежбати са децом и да дођу овде спремни за дружење, такмичење и првенствено за фер-плеј игру. Увек нам је циљ да се ова олимпијада одржава на отвореном травнатом терену, па и ако најаве лоше време померимо је за један дан. Изузетно нам је драго што смо могли овако да се организујемо будући да смо задње две године манифестацију реализовали свако у свом вртићу због коронавируса. Циљ нам је да се деца друже, упознају и да их буде што више на једном месту јер је ово једина активност коју имају деца предшколског узраста вртића који реализују програме на српском језику у Вуковарско-сремској жупанији. Одржава се једном годишње и циљ нам је да опстане – изјавила је координаторка пројекта и директорка Дечјег вртића Златокоса Борово Радмила Латас.

Девојчице и дечаци на овај се начин уче фер-плеј понашању, упознају другаре из других вртића, али уче и вредност спорта.

– Важно је истаћи да ни претходне две године нисмо имали прекид без обзира на коронавирус, али свакако да је ових скоро 200 деце на једном месту оно што нас највише радује. Из Дечјег вртића Вуковар 2 данас је овде 54 предшколца, 27 из боровског објекта и 27 из централног објекта Радост а укупно у вртићу ове педагошке године их имамо 208 – додаје директорка Дечјег вртића Вуковар 2 Марина Латиновић.

Предшколци нису крили одушевљење и срећу јер је управо физичка активност начин на који највише воле да испуне своје слободно време. Овом приликом чули смо и мишљење шестогодишњака о олимпијади и да ли се баве већ неком врстом спорта.

– Ми данас вежбамо олимпијаду а то је такмичење у различитим спортовима – рекла је Ленка Николић из Дечијег вртића Вуковар 2, док њена другарица Нађа Панић олимпијаду повезује са различитим бојама.

– Олимпијада је један знак који има плаву боју, црну, црвену, жуту и зелену као што су наше мајице данас. Ишла сам на пливање и научила сам да пливам у базену а на мору још нисам. Упознала сам овде данас неке нове другаре и јако ми је лепо – додаје Нађа.

Ова манифестација реализује се уз помоћ Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуСпортским рекреативним друштвом Срба у ХрватскојЗаједничким већем општинаСрпским демократским форумомАкадемским удружењем српске омладине Јосиф Руњанин Вуковар, општинама на простору деловања Заједничког већа општина и другима.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар