Шамац: Постхумно уручена одликовања за 32 погинула српска борца

Постхумна одликовања за 32 погинула борца Војске Републике Српске уручена су данас у Шамцу.

Медаље заслуга за народ постхумна су уручена за 30 бораца из Шамца и два из Модриче, а додијелила их је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Одликовања породицама погинулих бораца данас су уручили изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић.

Жупљанин је истакао да су ови борци дали највише што се могло дати за Републику Српску – живот и чином уручења постхумних одликовања још једном се покушава изразити захвалност за жртву, али се и показује да њихове породице не смију бити заборављене.

„Они и њихове породице заслужују посебну врсту односа и поштовање према њима“, рекао је новинарима Жупљанин.

Он је додао да је истина да је Српска у послијератним годинама, све до данас чинила много напора да се положај породица погинулих бораца учини достојним категорији којој припадају.

Из године у годину било је значајније, али, како је навео, то још није довољно.

„Ове породице морају бити трајна брига друштва, јер једино таква Република Српска може да пренесе поштовање према њима на будућа покољења, а самим тим поштовање и према Републици коју су они створили“, нагласио је Жупљанин.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да ће настојати да наредне године буду одликовани сви који то треба да буду, напоменувши да је до сада, посредством ове организације, постхумно одликовано више од 1.300 погинулих бораца.

Варадиновић је напоменуо да локална заједница води рачуна о породицама погинулих бораца кроз стамбена збрињавања и подршку Борачкој организацији.

Постхумна одликовања додијељена су на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, на приједлог Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар