Састанак Миодрага Линте са представницима избјегличких насеља Овча и Камендин

На иницијативу Народног посланика Миодрага Линте у просторијама Савеза Срба из региона на Новом Београду, у суботу 26. октобра 2019 године, одржан је састанак са представницима избјегличких насеља Овча и Камендин (Земун Поље). Поред Миодрага Линте састанку су у име насеља Овча присуствовали: Маријана Стојаковић, Вукашин Тишма, Вукосава Мрђен, Ђорђе Поповић, Ђуро Јањатовић и Здравко Вејновић, а име насеља Камендин: Никола Крећа, Анкица Шмит, Александра Кантар, Жељко Пухар, Дивна Матић,Сандра Ћалић, Недељко Голубовић, Бранислав Рељић, Стево Гундељ, Мара Милићевић Анђелковић, Дарко Боротић и Зоран Тумара.

На састанку се разговарало по питању откупа станова и другим проблемима са којима се суочавају избјегличке породице у ова два насеља. Заједнички је константовано, да је понуђена цијена откупа станова веома висока, како за насеље Овча , тако и за насеље Камендин. Линта је упознао присутне представнике станара да је 27. септембра ове године упутио писмо Предсједнику Републике Србије Александру Вучићу у коме је тражио двоструки попуст приликом откупа станова као и да се плаћена кирија рачуна у откупну цијену. То конкетно значи да Град Београд и остале локалне самоуправе у Србији омогуће избјегличким породицицама попуст од 50 посто на цијену која је дефинисана Одлуком о утврђивању просјечних цијена квадратног метра за станове и остале непокретности. На ту умањену цијену избјегличке породице би имале  још 50 посто попуста на основу Закона о избјеглицама.  Он је у допису као разлоге за двостурки попуст приликом откупа станова, између осталог, навео да се ради о највећим жртвама рата на простору бивше Југославије, као и веома лош квалитет изградње станова.

Присутни представници оба насеља, изразили су очекивање, да ће одговор Предсједника Вучића на молбу Линте бити позитиван. Такођер, договорено је да се настави са одржавањем састанака и у наредном периоду, како би се, ако буде потребно, дефинисале конкретне мјере и активности у борби за остваривање двоструког попуста приликом откупа станова, као и рјешавања осталих проблема избјегличких породица у наведена два насеља.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар