АКТУЕЛНО:

Савчић: Борци Шесте санске и народ Санског Моста заслужују свако поштовање

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас да Шеста санска бригада и њени борци, али и народ Санског Моста, заслужују свако поштовање и пажњу због онога што су учинили у минулом одбрамбено-отаџбинском рату у борби за слободу српског народа и очување територије Српске и вјековних српских крајева.

„Јавности Републике Српске можда је непознато да је на простору Санског Моста читав минули одбрамбено-отаџбински рат живјело неколико хиљада Бошњака, тадашњих Муслимана, који апсолутно нису имали било каквих непријатности, нити су били изложени било каквој опасности, бар они који нису узели пушке у руке и нису угрожавали слободу српског народа“, рекао је Савчић новинарима у Оштрој Луци.

Савчић је нагласио да је и тај податак разлог да се сви са поштовањем и достојанством опходе и према данашњој општини Оштра Лука и њеном становништву.

„То су наши саборци и суграђани који су до 10. окторба /1995. године/ живјели на територији Санског Моста. Шеста санска бригада је једна од најбољих бригада Војске Републике Српске која је од 1991. бранила бившу државу, њену територијалну цјелокупност и интегритет све до посљедњих дана“, навео је Савчић.

Он је истакао да је имао прилику да посљедње мјесеце рата проведе управо са борцима Шесте санске бригаде у борбама од Грмеча и Корчанице, до Усораца и Приједора.

„Добро познајем и борачки састав и борбене квалитете Шесте санске бригаде и ово је само један скроман начин да се одржи сјећање на ту славну јединицу и њене борце, а брига оних који данас обављају најодговорније дужности у Републици Српској мора бити стална и непрекидна да сви прпадници војске и полиције живе животом достојним човјека и да имају приоритет у само једном питању, а то су брига, поштовање и обезбјеђење услова да раде и живе од свога рада“, поручио је Савчић.

Предсједник Борачке организације општине Оштра Лука Јанко Стојнић рекао је да су борци из овог краја били храбри и пожртвовани и да су на крају рата доживјели трагедију да остану без своје матичне општине, од чијег дијела је на територији Републике Српске формирана данашња општина Оштра Лука.

„Погинулим саборцима дио дуга одужили смо на начин да смо у свим мјесним заједницама подигли спомен-обиљежја, централно је у центру општине и изграђена је спомен-соба“, истакао је Стојнић.

Замјеник начелника општине Оштра Лука Драган Мастикоса рекао је да је Шеста санска пјешадијска бригада формирана 17. септемрба 1991. и да је кроз бригаду прошло око 6.500 бораца, од којих је погинуо 471, а 34 се воде као нестали.

„Прошла је готово сва ратишта. Стицајем околности, Сански Мост је пао, а дио територије је припао Републици Српској. Оштра Лука је четвртина некадашње општине Сански Мост“, додао је Мастикоса.

Мастикоса је подсјетио да је изградња спомен-собе за погинуле борце Шесте санске бригаде почела још 2007, а завршена је прије двије године.

„Уређена је и заслужују је и борци и ово мјесто. Захвални смо и општини, и Влади, и Борачкој организацији Републике Српске што смо могли да је направимо како доликује“, истакао је Мастикоса.

Спомен-соба и архив Шесте санске бригаде налазе се у новоизграђеном вишенамјенском објекту вриједном пола милиона КМ, од чега је из буџета општине обезбијеђно 300.000 КМ, а из буџета Републике Српске 200.000 КМ кроз Владин програм финансирања приоритета.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар