Савчић: Српска одбрањена у отаџбинском рату и верификована у Дејтону

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изјавио је да је протекли одбрамбено-отаџбински рат резултирао стварањем и одбраном Републике Српске, која је верификована потписивањем Дејтонског мировног споразума.

„Срби су први пут створили државу на овим просторима и та чињеница заслужује посебно поштовање данашњих и будућих генерација, те статус и бригу друштва према борачким категоријама у Републици Српској“, рекао је Срни Савчић, поводом 14. фебруара – Дана бораца Републике Српске и обиљежавања 216 година од Првог српског устанка.

Савчић је напоменуо да се српски народ кроз своју историју, нажалост, у континуитету морао борити за своју слободу, одбрану својих огњишта и територија.

Он је рекао да ће сутра у Вишеграду свечано бити обиљежен Дан бораца Републике Српске сјећањем на славне српске претке у Првом српском устанку, евоцирајући успомене на славну борбу ВРС у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

„Важно је да увијек шаљемо поруке мира и да мир вјечно траје на овим просторима, али увијек изражавамо спремност да по сваку цијену бранимо оно што је наше и што нам обезбјеђује живот, слободу и егзистенцију неугрожавајући било кога ко жив поред нас“, закључио је Савчић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да су српски борци у протеклом рату дали немјерљив допринос у стварању Републике Српске и одбрани српског народа на овим просторима.

„Српски народ и њене институције морају данас бити јединствени у одбрани и очувању Републике Српске – прве државе српског народа на овим просторима након Другог свјетског рата“, рекао је Лазић Срни.

Лазић је рекао да је приоритет у раду Републичке организације процес тражења несталих српских бораца и цивила од којег никада неће одустати.

Он је рекао да Република Српска још потражује 1.660 војника и цивила несталих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, док се у три спомен-костурнице Републике Српске у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 657 ексхумираних посмртних остатака који годинама чекају на идентификацију.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у Вишеграду ће сутра бити обиљежен Дан бораца Републике Српске и 216 година од Првог српског устанка.

Програм обиљежавања почиње у 10.30 часова, када ће у манастиру Добрун бити служен парастос погинулим устаницима, док је за 11.00 часова планирано полагање вијенаца на споменик вожду Карађорђу.

За 12.00 часова предвиђен је помен, који ће бити служен у Вишеграду код централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске и полагање вијенаца, те у 12.15 часова обраћање званичника.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар