Сећање на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина

Савез крајишких удружења је пети пут за редом организовао обележавање Дана сећања на Србе 13 западнокрајишких општина који су трагично страдали 1995. године. Обележавање је организовано у Храму Благе Марије на Банстолу 13.09.2023. године где је свештенство Српске православне цркве на челу са старешином храма оцем Синишом, служило парастос уз присуство представника Покрајинске Владе и крајишких удружења. Након службе у храму, положени су венци крај споменика “Крајишка суза“. Обележавању су присуствовали помоћница покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Јелена Добровић-Бојановић, директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран, председник Скупштине Босански Петровац Немања Давидовић, као и представици крајишких удружења.

Дан сећања обележава се поводом чувања од заборава офанзиве у којој је од 28.07. до 10.10.1995. године од стране непријатеља страдало 1.664 Срба у 13 западнокрајишких општина: Гламоч, Босанско Грахово, Дрвара, Босански Петровац, Купрес, Доњи Вакуф, Јајце, Рипач, Босанска Крупа, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град и Шипово.

Председница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић поводом сећања на страдање Срба у том делу Крајине истакла је:

– То и припада нама, ми смо сви пореклом отуда. Све чланице нашег Савеза су са простора бањалучке крајине и ко ће други ако не ми, то је наше природно право. Осим тога, морамо да се бунимо, не смемо да ћутимо зато што знамо којих је размера био тај злочин, а нико за њега није одговарао. Наше масовне гробнице и наши логори сведоци су нашег страдања и нашег новог васкрсења.

Помоћница покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Јелена Добровић-Бојановић истакла је значај оваквих обележавања и имала значајну поруку:

– Никада, али баш никада вас нећемо заборавити. Зашто је та реченица толико важна и зашто је незаборав нешто што треба и мора да буде не само наша обавеза, него и наш завет а рекла бих и део нашег колективног менталитета. Зато што је од страшног злочина непријатељских снага невино страдало преко 1.660 наших сународника, а њих више од 120.000 протерано и нико за то није одговарао.

Народни гуслар Витомир Вулин извео је уз гудало песму “Под стољетним маслинама“.

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар