Симбол страдања: НАТО бомбе на данашњи дан угасиле живот трогодишњој Милици Ракић

У београдском насељу Батајница, за вријеме дејства НАТО авијације, 17. априла 1999. нешто прије 10 сати увече, од гелера експлодираног пројектила погинула је трогодишња Милица Ракић.

Смрт Милице Ракић је постала симбол страдања и патњи деце Југославије.

Милица је била на ноши у купатилу. Мајка ју је оставила само на трен како би јој спремила кревет, а онда се чула јака детонација… Заувијек су је успавале бомбе.

Данашњи датум остао је дубоко урезан у сећању свих, као један од најтужнијих у новијој историји, као дан када је једна недужна девојчица трагично настрадала од стране НАТО злочинаца.

Да је данас жива, Милица Ракић имала би 24 године. Овај мали анђео постао је симбол страшне НАТО агресије која је прије двије деценије отпочета на територији наше земље.

Њен отац је улетео у купатило, затекао своју ћерку на поду у локви крви… Узео ју је у наручје и колима одвезао у болницу. Констатовали су смрт.

 

Споменик и фреска за малу Милицу


Малој Милици, симболу за сву дкецу која су убијена 1999. у НАТО бомбардовању, подигнут је споменик који се налази у Ташмајданском парку у Београду. Биста Милици Ракић постављана је трипут јер је два пута била рушена.

Захваљујући Покрету за развој Батајнице, гдје је трогодишња девојчица настрадала, постављена је и спомен-чесма са њеним ликом уз сагласност њеног оца Жарка. Такође, фреска мале Милице налази се у манастиру Тврдош код Требиња.

Нажалост, она није била једино дијете које је страдало од НАТО бомби. Током 78 дана бомбардовања погинуло је чак 79 малишана.

Споменик од бордо мермера штрчи у мору гробова. На њему су двије слике мале Милице и урезани стихови од којих вам се леди крв у жилама.

„Мојој мрвици
Знаш, мрво моја,
кад видим твоје другаре
пустош ми у души влада!
Опрости ми због тога.
Реци ми, мрвице моја,
како то Богу понестају андјели?
Знам да си због тога отишла,
али како када си и анђео била и овде!
Реци ми, анђеле мој мали,
где да идем где да те тражим…“

Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар