Сјећање на Маузера – у тешким временима стао на чело одбране српског народа

У оквиру обијежавања 31. годишњице Дана одбране града Бијељина представници Удружења ветерана Гарда Пантери положили су вијенце и цвијеће на спомен обиљежје на мјесту гдје је убијен комадант Гарде Љубиша Савић Маузер.

Љубиша Савић Маузер је у вријеме избијања ратних сукоба у Бијељини био шеф Кризног штаба, захваљујући којем је организован српски народ у Семберији.

Предсједник Удружења Гарда Пантери Петар Цвијетиновић истакао је да је Маузер прије 31 годину имао снаге и хабрости да стане на чело српског народа да га организује како би се одбранио на простору Семберије.

– На данашњи дан прије 31 годину постављене су муслиманске барикаде на више локација у граду, а акцијом припадника Територијалне одбране, припадника Српске добровољачке гарде и српског становништва – град је ослобођен – рекао је Цвијетиновић.

Маузер је у најтежим тренуцима организовао српски народ у Семберији, а Бијељина је деблокирана у року од три дана.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић истакао је да је Љубиша Савић Маузер у тешким временима по српски народ смогао снаге да стане на чело одбране, окупивши и одбранивши Србе на овим просторима.

– Нама је рат био наметнут и тада нико није желио ратовати. Да није било оваквих бораца, попут Љубише Савића Маузера, српски народ би страдао, као што је страдао на подручјима гдје није био организован и гдје није имао своју државу – нагласио је Ђурђевић.

Дан одбране града Бијељина обиљежен је парастосом у цркви Светог Ђорђа за све погинуле припаднике Војске Републике Српске и цивиле, а на централном спомен-обиљежју положени су вијенци и цвијеће.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар