АКТУЕЛНО:

Школски дневник свједочи о 140 година школства у Костајници

Школски дневник из 1880. године, пронађен у Костајници потврђује да је у овом мјесту прије 140 година организована настава. Према писаним документима, била је то једна од првих школа у то вријеме у БиХ. Први учитељ био је Радослав Јањичић.

У то вријеме школа у Костајници бројала је 60 ученика,а посебно су била занимљива знања и вјештине које су стицали. Драгиња Којић је 36 година радила као учитељица, а већ је тридесет година пензионерка.

– У оно вријеме сам радила у двије смјене. Пуно одјељење по 32-34 ученика. Било је напорно, али сам имала доста енергије – прича учитељица у пензији.

Педесетих година 20. вијека Основна школа „Петар Мећава“ у Костајници прерасла је у осмогодишњу. Миланко Дејановић био је седамдесетих година прошлог вијека ученик ове школе и један од бољих математичара.

Дуго година био је наставник математике и физике у овој школи, а сада је на челу ове васпитно-образовне установе у којој наставу похађа 296 ученика.

– Школство у Костајници датира од 1. септембра 1880. године за што имамо прву разредну књигу и дјеловодник свих ученика који су тада похађали школу – напомиње Дејановић.

Нове генерације не уче красопис али су зато посвећени савременим технологијама. Иду у корак са временом. Миља Гавриловић била је најбоља ученица у својој генерацији. Након завршеног факултета поново се вратила у „своју“ школу.

– Драго ми је да сам се вратила опет у ову школу, мада сада у другој улози, у улози наставника – истиче Гавриловићева.

Многа имена из разних области друштвеног, привредног, културног и спортског живота школовали су се у Костајници.

За предан рад у образовању и васпитању младих генерација костајничка основна школа је више пута одликована и награђивана као и њени ученици и наставници. Стога са поносом говоре: „Ја сам ђак основне школе у Костајници“.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар