АКТУЕЛНО:

Служен парастос Србима погинулим на Залазју код Сребренице на Петровдан 1992. године

На Залазју, код Сребренице, данас је служен парастос код спомен-костурнице страдалима у два посљедња рата, прислужене су свијеће за покој душа 69 Срба убијених на данашњи дан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом обиљежавања 27 година од великог српског страдања у сребреничкој општини.

Цвијеће на спомен-обиљежје положиле су делегације општина Сребреница и Братунац, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Удружења логораша регије Бирач, борачких организација Сребренице и Братунца, те делегација Српске радикалне странке Србије и општинске страначке делегације.

Парастосу је присуствовала и цвијеће на спомен-обиљежје положила и група од двадесетак бициклиста, који су организовали бициклистичку вожњу од Братунца и Сребренице до Залазја као знак захвалности настрадалима, а планирају да та њихова активност постане традиционална.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је порука са Залазја иста као и претходних година, само се бројка мијења, а то је „27 година од злочина без казне“ у Залазју и да породице настрадалих још чекају и траже истину и правду.

„Сребреница је напуштена када је ријеч о српским жртвама. Нико није осуђен за злочине над сребреничким Србима у Хашком трибуналу, и то је разлог зашто не вјерујемо у рад међународног, али и Суда БиХ“, поручио је Грујичић.

Он пита ко је побио више од 1.000 људи – Срба из Сребренице и Братунца, те констатује да, уколико неко буде осуђен због тога, онда ће се видјети да у Поточарима нису сахрањени цивили, него бошњачки војници који су починили злочин овдје у српском селу Залазје и бројним селима око Сребренице и Братунца.

Грујичић истиче да су највећи злочини чињени на највеће српске празнике када су људи били неспремни да пруже отпор.

„Кренули су да та села етнички очисте и побију српски народ, а народ је стао у одбрану и доживио трагедију за коју неко мора да одговара. Они који ту правду дијеле неће да чују наше захтјеве и доказе, јер не желе да признају и било кога осуде за злочине почињене над српским народом, упркос чињеницама и материјалним доказима који су им давно достављени. То показује да су Међународни и Суд БиХ једнострани и формирани само да суде Србима“, поручио је Грујичић.

Према његовим ријечима, апсурдно је да ако неко каже да се није догодио геноцид у Сребреници одмах добија хиљаде пријетњи и увреда, док се српске жртве негирају.

„Геноцид је почињен три пута над српским народом у прошлом вијеку, а због тога нико није одговарао. Српски народ не вјерује судовима и њиховој правди јер штите бошњачку страну и јер, уколико неко буде осуђен за злочине над Србима, то ремети слику о карактеру рата створену о наводним бошњачким цивилним жртвама у укопаним у Поточарима, иако је свима познато да су ту укопани мушкарци-војници“, каже Грујичић.

Стоја Стевановић, којој су прије 27 година на Залазју нестала два брата, Радислав и Радисав Васиљевић, каже да је жалосно да нико није одговарао за масакрирање и паљење ратних заробљеника и да не вјерује у земаљску правду и рад Тужилаштва и Суда БиХ.

„Долазимо сваке године да се присјетимо и одамо пошту Радиславу и Радисаву који су овдје нестали. Радислав је размијењен масакриран и спаљен 16. јула 1992. године, а препознали смо га по бурми на руци. Радисав је ексхумиран 2003. године овдје на Залазју, а на његову идентификацију смо чекали десет година. Обојицу смо сахранили у Братунцу“, навела је Стевановићева.

Прије парастоса, чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положили су цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број убијених, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

За злочине над Србима у Подрињу нико није одговарао и слоган овогодишњих „Петровданских дана“ био је „27 година злочина без казне“.

Чланови породица и представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство због рада Тужилаштва и Суда БиХ.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 23. меморијални, хуманитарно-духовни и културно-спортски програм „Петровдански дани“ који је, поводом 27 година од страдања сребреничких Срба организовао Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Тог трагичног Петровдана јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско и планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу те године.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали, а велики број је рањен.

Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године у Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Након више од годину дана, ти посмртни остаци су идентификовани и сахрањени 2012. године на Петровдан, два су пронађена и сахрањена раније, а за још 10 Срба несталих тог дана и даље се трага.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар