АКТУЕЛНО:

Одата почаст Србима убијеним у сребреничким логорима

Чланови Удружења „Источна алтернатива“ Републике Српске и група грађана одали су данас пошту Србима убијеним у сребреничким логорима и положили цвијеће код зграда бивше полицијске станице и Основног суда у Сребреници.

У тим зградама су у протеклом рату били логори у којима је убијено десетине српских цивила и зробљених војника.

Активисти Удружења „Источна алтернатива“ нису добили општинску сагласност да данас поставе спомен-плочу на зграду бивше полицијске станице са именима Срба који су у том логору мучени и убијени.

На спомен-плочи, коју су оставили уз зграду општине, написано је „Српским мученицима звјерски убијеним“ и наведена су имена Милисава Миловановића, Богдана Живановића, Костадина Поповића, Драгутина Кукића, Бранка Секулића, Драгана Илића, Јакова Ђокића, Миломира Ђукића и Мирка Марковића, за које постоје сви докази и свједоци да су мучени и убијени у бившој згради полицијске станице у Сребреници.

Предсједник „Источне алтернативе“ Војин Павловић рекао је да у Сребреници није почињен геноцид над Бошњацима, како то намеће међународна заједница и западни медији, него су овдје Срби ситематски убијани и уништавано све српско током цијелог рата.

„Злочини су почињени на обје стране и то морају сви да признају ако се жели доћи до истине“, рекао је Павловић.

Он је рекао да су Срби у сребреничким логорима мучени, клани, набијани на ражањ, поткивани и умирали су на највећим мукама.

„Њихова имена се знају и та се мјеста морају обиљежити јер је то истина која се не смије скривати и заборавити и обавеза потомака“, рекао је Павловић.

Павловић је позвао начелника општине Младена Грујичића да објасни породицама убијених чија су имена написана на спомен-плочи, да ли су они живи и да ли су у Њемачкој или неким другим земљама, као неки чија имена се налазе у бошњачком Меморијалном центру у Поточарима.

„Нико није одговарао за злочине почињене над заробљеним или Србима који су на почетку рата остали лојални муслиманској власти, а сви су завршили у сребреничким казаматима, одакле су само ријетки размијењени и кратко након тога умрли од посљедица тортуре, као ни за остале злочине над Србима у Подрињу, што је жалосно и срамота правосуђа“, истакао је он.

Павловић је рекао да „Источна алтернатива“ наставља борбу за истину, а то је да су у тим објектима били логори у којима су мучени и убијени Срби.

Цвијеће је са представницима овог удуржења положио и Мића Марковић, син Мирка Марковића, који је остао у Сребреници на почетку рата и након мучења преминуо у бившој полицијској станици.

Чланови Удружења „Источна алтернатива“ већ 10 година 13. јула одају почаст жртвама, прислужују свијеће за покој душа убијених и полажу цвијеће код тих објеката.

Из овог удружења кажу да се 13. јула 1992. сазнало се да је група Срба заробљена дан раније у селу Залазје и да су одведени у Сребреницу, а касније је потврђено да су одведени у бившу зграду полиције гдје су испитивани, мучени и ту им се губи траг.

Десет заробљених се још воде као нестали.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар