Сахрањени посмртни остаци жртава „Олује“

Документационо  информациони центар „Веритас“ извијестио је да су данас на мјесном гробљу у селу Рудопоље код Врховина у Лици сахрањени посмртни остаци браће Илије (57) и Стојана (53) Кордић који су страдали у хрватској акцији “Олуја” у августу 1995. године у свом селу.

Њихови посмртни остаци су ДНК методом идентификовани на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу 17. јуна ове године. Око мјесец и по дана након акције “Олуја”, њихове лешеве у бунару је нашао њихов комшија Миле Иванишевић. Обојици су руке биле везане. Њихове посмртне остатке су припадници УНПРОФОР-а, из непознатих разлога, под ознаком НН, покопали на сеоском гробљу, одакле су ексхумирани у октобру прошле године.

Илија Кордић је био тешки инвалид (обје руке су му ампутиране до испод лаката а гангрена захватила и ноге, што је посљедица смрзавања у зиму 1991), док је и Стојан имао проблеме у развоју. Живјели су са мајком Стаком (82), која је, као посљедица шећерне болести, била потпуно слијепа.

Стака се, по једној верзији, сазнавши да су јој синови убијени, објесила, а по другој, и она је убијена из ватреног оружја. Њен леш је неко (родбина каже онај ко ју је и убио) покопао у њен шљивик, одакле ју је 2003. године родбина из Загреба (кћерка Невенка, са својом кћерком Радмилом и зетом Сеадом), уз присуство надлежних државних органа, ексхумирала и пренијела на сеоско гробље, гдје је сахрањена под својим именом.

О страдању породице Кордић из Рудопоља код Врховина, извјештавали су УН тимови за људска права, Хрватски хелсиншки одбор (ХХО) и ОСЦЕ, Стакина унука Радмила, која је запослена у хрватској полицији, обраћала се и полицији и надлежном тужилаштву, али до данас нико није процесуиран за смрт троје хендикепираних Кордића.

И Стакина рођена сестра Милка Иванишевић (87) која је такође живјела у Рудопољу, нестала је у акцији “Олуја”. Наиме, Милка је у прољеће 1995. због можданог удара пребачена у книску болницу “Св. Сава”, гдје ју је и затекла “Олуја”, али јој се не зна даљња судбина.

У селу Рудопоље, по званичним пописима становништва, 1991. било је укупно 249 житеља, од којих 240 Срба, а по задњем попису из 2011. године укупно их је било 66, без навођења националне припадности.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар