Снажан земљотрес у Петрињи; Ванредно и у Глини

Снажан земљотрес од 6,3 степени по Рихтеру, који је данас погодио Петрињу у Хрватској и који се осјетио у цијелом региону, однио је најмање седам живота, а неколико десетина људи је повријеђено.

Више од пола Петриње је срушено, а штете се сабирају и у Републици Српској.

21.07 – У земљотресу значајна оштећења претрпили српски православни храмови и парохијски домови у Петрињи и Сиску, саопштено је вечерас из Српске православне цркве.

20.58 – У Хрватској се у протеклих 37 часова осјетило 20 земљотреса, подаци су Европског медитеранског сеизмолошког центра.

19.30 – Европска унија нуди пуну подршку и помоћ народу Хрватске након земљотреса у Петрињи, саопштио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

– Мислима смо уз повријеђене и уз раднике на првој линији. ЕУ у ово тешко вријеме нуди пуну подршку и помоћ народу Хрватске и премијеру Андреју Пленковићу – поручио је Мишел.

19.15 – Градоначелник Петриње Даринко Думбовић говорио је о тренутној ситуацији у Петрињи након потреса.

– Оно што морам рећи да искрено саосјећам са свим породицама које су преживјели трагедију. Град Петриња проживљава пакао након овог земљотреса којег нисмо могли гледати ни у једном филму. Све оно што смо проживјели прије свега као град, имам осјећај да је срушена душа и центар града и то све могу рећи само с једном реченицом: Граде, зашто то преживљаваш? – рекао је Думбовић.

19.09 – Хрватска контрола зрачне пловидбе обавијестила је у уторак навече да је контролни торањ у Загребу претрпио оштећења у земљотресу, због чега је неко вријеме био прекинут ваздушни промет над Загребом.

18.50 – У средишњем дијелу Хрватске осјетио се нови земљотрес јачине 3.9 степени по Рихтеру

17.50 – Према најновијим информацијама седам је погинулих: 12-годишња дјевојчица у Петрињи, 20-годишњи младић из једне куће, дјед из друге, те отац и син из исте куће у Мајским Пољанама код Глине, потврдила је замјеник градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић.

17.00 – У снажном потресу који је погодио Сисак и Петрињу, погинула је тринаестогодишња дјевојчица. У рушевинама код Глине, према ријечима градоначелника Стјепана Костањевића, погинуле су најмање четири особе, јавља ХРТ.

16.15 – Двоје људи је погинуло, а више десетина је повријеђено у Петрињи у снажном земљотресу.
Медији су претходно јавили да је погинула дјевојчица од 12 година када се на њу срушила зграда. Пси трагачи пронашли су преживјелу жену у рушевинама у центру Петриње који је потпуно срушен. У току је њено спасавање.

15.55 – Православни свештеник Саша Умићевић из Петриње рекао је да након данашњег разорног земљотреса нема иформација о Србима који живе у околним селима, као ни о црквама, јер су везе у прекиду.

15.35 – У Сиску је у снажном земљотресу урушена болница и зграда градске управе, док је мјесту Жажини потпуно уништена црква под чијим рушевинама се трага за двоје људи.

Замјеник министра унутрашњих послова Хрватске и командант Цивилне заштите Дамир Трут рекао је да се трага за двоје људи у рушевинама цркве у Жажини, док је неколико особа повријеђено.

– Прво морамо спасити људе који су остали под рушевинама, још их има само у Жажини, а онда ћемо претражити да ли још неко остао. Након тога иде рашчишћавање рушевина – рекао је Трут за РТЛ.

15.02 – Предсједник Хрватске Зоран Милановић истакао је да касарна може примити неколико стотина људи којима треба смјештај након потреса те поручио да ће се Петриња обновити еуропским средствима.

– Центар града изгледа као Грозни у Чеченији прије 20-ак година. Људи су преплашени – рекао је Милановић.

14.58 – Хрватски аутопутеви данас од 15 сати до сутра до 22 сата, свим корисницима омогућиће бесплатну путарину на аутопуту Загреб-Сисак.

14.53 – Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је у данашњем земљотресу оштећен Парохијски дом у центру Петриње. Пуповац је рекао да православни свештеници обилазе 700 српских домаћинстава на подручју Петриње.

14.41 – Најмање 20 људи је повријеђено и земљотресу који је данас погодио Петрињу. Двоје је са тешким повредама, 18 са лакшим.

14.21 – Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада да је земљотрес са епицентром у Хрватској прошао уз минималне жртве и поручио да је Србија спремна да пружи Хрватској помоћ.

14.19 – За Сисачко-мославачку жупанију и шире укидају се пропуснице, изјавио је за Јутарњи лист министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић.

Божиновић је нагласио да ће свим грађанима погођеним земљотресом бити омогућено несметано кретање и да могу одмах напустити подручје своје жупаније.

14.16 – Проглашено ванредно стање у Костајници

14.11 – Према првим информацијама из кабинета премијера Републике Српске, на подручју општина Костајница и Козарска Дубица, које су у Српској највише погођене данашњим снажним земљотресом, на срећу нема жртава.

14.09 – Земљотрес је данас у Козарској Дубици причинио мању материјалну штету на старијим објектима у ужем центру града.

14.07 – Велике штете у Костајници; Оштећења на Средњошколском центру

14.06 – Већи дио Загреба остао је без струје, аутомобили су у колонама, трамваји стоје, грађани су на улицама. По центру града чују се полицијске сирене.

У Загребу су евакуисане болнице.

14.03 – ЕУ понудила помоћ Хрватској након новог земљотреса

13.57 – Због земљотреса у Хрватској превентивно заустављена Нуклеарна електрана Кршко

13.45 – Једно дијете је погинуло у снажном земљотресу који је данас погодио Петрињу, рекао је градоначелник Даринко Думбовић.

13.35 – Нови земљотрес јачине 3,0 по Рихтеру погодио је Петрињу.

12.42 – Због земљотреса обустава наставе

12.40 – Бањалучане узнемирио земљотрес; Изашли испред зграда

Епицентар земљотреса јачине 6,3 степена по Рихтеру био је три километра од Петриње, гдје је порушен центар града, док се већина кровова зграда урушила.

– Успјели смо извући једно дијете, било је у ауту, све се урушило, власник је унутра, али не јавља се – рекао је младић за Н1.

У дијеловима Хрватске нема ни струје ни телефона.

Према изјавама грађана, срушио се и вртић у Петрињи у коме није било дјеце.

Индекс јавља да је у Сиску срушено пола спортске дворане.

Велика штета причињена и на згради Министарства грађења у Загребу.

Након великог земљотреса услиједила су два нова подрхтавања, оба јача од четири степена по Рихтеру.

Овај снажан земљотрес осјетио се, осим Хрватске, и у Републици Српској, БиХ и Србији.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар