СНВ организовао комеморацију српским жртвама усташког режима

Српско народно вијеће данас је у Банском Грабовцу код Петриње организовало комеморацију у знак сјећања на 1.285 Срба са Баније страдалих од усташког режима 1941. године.
Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да сјећање на њих представља отпор онима који желе релативизовати карактер тог злочина како будуће генерације младих не би биле одгајане у том духу.

– НДХ је створена од усташког покрета и они који у тој држави желе видјети „Божје дјело“ треба да се сваки пут суоче са срамом и стидом, те огромном одговорношћу због оног сјемена зла које је 1941. посијано, а које до данас неки мисле да требају жети – истакао је Пуповац.

У саопштењу из СНВ-а се наводи да је комеморација у Банском Грабовцу прилика за присјећање на трагичну судбину 1.285 жртава које су страдале 25. и 26. јула 1941. године као жртве усташке НДХ-а, те на један од најважнијих партизанских устанака на подручју Хрватске.

Пуповац је рекао да је овај крај скупо платио одлуку да се покрене устанак, али успркос томе нису посустали.

Осим Пуповца, на скупу су говорили представници антифашистичких организација из Петриње и Глине, претходно положивши вијенце код спомен-костурнице, а замјеник сисачко-мославачког жупана Мирјана Олуић захвалила је антифашистима што се окупљају сваке године у Банском Грабовцу његујући тековине антифашизма и народноослободилачке борбе.

Злочину у Банском Грабовцу претходила је оружана акција банијских партизана, а 42 устаника под вођством Васиља Гаћеше напали су у ноћи између 23. и 24. априла 1941. зграду општине и жељезничке станице у Банском Грабовцу. Неколико дана касније усташе су у Банском Грабовцу побили 1.285 људи приведених са цијеле Баније, преносе хрватски медији.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар