Списак убијене и уморене деце на територији НДХ – 74.580 пописаних именом и презименом

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти.

„Стање ствари“ ексклузивно доноси списак убијене и уморене деце на територији Независне Државе Хрватске.

Реч је о два списка стратишта деце убијене и уморене у „НДХ“ – први са називом „већи“ (за стратишта на којима је страдало десеторо или више деце) и други са називом „мањи“ (за стратишта на којима је страдало до деветоро деце). Спискови су дати по стратиштима, азбучно.

Укупан број досад пописане страдале деце (до 14 година) износи 74.580 (седамдесет четири хиљаде петсто осамдесет). Подсећамо да, према статистичким стандардима, уобичајена процена јесте да број пописаних представља око петине укупног броја страдалих.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО “ДУБИНА ЗЛОЧИНА”

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти.

Списак је више година стајао у Музеју жртава геноцида.

Жртве су пописане по азбучном реду, у формату: Име (Име оца) Презиме, година и место рођења, националност, ко га је убио/уморио

Део списка убијене деце у Јасеновцу 

Илустрације ради: Стратиште Јасеновац има 14.241 пописану жртву, дечји логори Стара Градишка (4.823)Сисак (1.245)Јастребарско (213)

Истичемо да је списак непотпун, и да је од највеће важности да се јаве сви они који имају податке о непописаној страдалој деци са територије „Независне Државе Хрватске“.

 

Преузмите спискове:

Већa стратишта (PDF)

Мања стратишта (PDF)

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ

Нема коментара

Напишите коментар