Срби на оскрнављеним гробљима у Приштини и јужној Косовској Митровици

Двадесетак Срба из Приштине и педесетак оних који су расељени из овог града данас су изашли на православно гробље и обиљежили Митровске задушнице, али неки од њих нису могли да пронађу гробно мјесто својих предака.

Приштински парох Саша Митровић рекао је Срни да су данас у Приштину стигли њени некадашњи становници који су сада расељени по Београди и Нишу и да су затекли исту слику као и претходних година – зарасло и запуштено гробље.

– Значајан број њих није могао пронаћи гробно мјесто својих предака како би на њему упалио свијећу – стакао је свештеник.

Појединци, попут Славољуба Јовановића, затекли су оскранављено гробно мјесто. Он каже да не знају коме треба пријавти да је гробље додатно оскрнављено.

– Али, чини ми се да смо и ми допринели да не можемо упалити свеће на споменицима наших предака. Очигледно је, што потврђује и број оних који су данас дошли у Приштину о задушницама, да смо и гробље препустили другом – рекао је Јовановић Срни.

Он је позвао некадашње суграђане да не дозволе да приштинско гробље зарасте и претвори се у депонију шута и корова.

– Морамо се угледати на Јевреје, чија је заједница уредила и у потпуности очистила дио гробља на којем су сахрањени њихови преци – сматра Јовановић.

Долазак Срба на гробље у Приштини послије више године обезбјеђивала је косовска полицијска служба.

Неколико стотина Срба из сјеверене Косовске Митровице јутрос је изашло на гробље у јужном дијелу града и поново су затекли додатна скрнављења и уништавања надгробних споменика.

Према подацима црквене општине Косовска Митровица, на гробљу је уништено 80 одсто надгробних споменика, а демолирана је и капела обновљена прије неколико година.

Демолирана је и капела на приштинском гробљу, које обезбјеђује један радник Комуналног предузећа „Паштрими“.

Текст преузет са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар